Çin zulmünü dillendirenler; “Çin’in içişlerine müdahale ediyor!”

Uygur Türklerine yaptığı zulümle adından çokça söz ettiren Çin’e kim zulmediyorsun derse Çin: “İçişlerimize müdahale ediyorsunuz” diye cevap veriyor.

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Cezayir'de bulunan Çin büyükelçiliği, Uygur meselesiyle ilgili "saldırgan" tanımlamalarda bulunan Cezayir’de bulunan ABD büyükelçiliğini uyardı. Çin yaptığı açıklamada, ABD’nin söylemlerini "Çin'in içişlerine bir müdahale" olarak nitelendirdi.  

ABD’nin Cezayir'deki büyükelçiliği, ABD'de de bulunan iki restoran sahibinin farkındalık amacıyla yaptığı bir paylaşımı sosyal medyada etiketleyerek paylaştı. Çin Komünist Partisi'nin (CPC) Sincan Eyaletinde bulunan Uygur Türklerine yönelik yaptığı zulmü aktaran ABD elçiliği, Çin’in Cezayir Büyükelçiliğinin tepkisiyle karşılaştı.

Cezayir'deki Çin büyükelçiliği de ABD’nin diplomatik misyonunu protesto eden başka bir gönderiyle karşılıkta bulundu. Çin’in Cezayir Büyükelçiliğinden yapılan paylaşımda, "Çin'in itibarını sarsma ve içişlerine müdahale etme girişimidir” denildi.

Ayrıca Pekin’den yapılan açıklamada, "ABD büyükelçiliği, faaliyet gösterdiği ülkeyle (Cezayir) işbirliğini güçlendirmeye odaklanmalıydı, ancak yine de diğer ülkeleri itibarsızlaştırmanın ve eyaletlerin içişlerine müdahale etmenin bir yolunu düşünüyorlar ki bu kafa karıştırıcı." ifadelerini kullandı.

Çin tarafından yapılan paylaşımda, "Amerikan Pew Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan anket verilerine göre, Amerikalı Müslümanların yüzde 75'inin ABD toplumunda kendilerine karşı ciddi ırk 'ayrımcılığı olduğuna inandığını" belirttikleri verileri kullanan Çin, kendi suçluluğunun(Doğu Türkistan'daki zulmünün) tartışılması yerine yüzlerce yıldır tartışılan ve hala tam anlamıyla çözülememiş ırkçılık söylemlerinin arkasına saklandı.

Ağustos 2018'de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, Çin'in Doğu Türkistan'daki gizli kamplarda yaklaşık bir milyon Uygur Müslümanı tuttuğunu belirten raporları yayımladı. Çin uluslararası arenada ekonomik yaptırım baskısını kullanarak Doğu Türkistan’da gerçekleştirdiği soykırımı gizlemeye çalıştığı gibi bu konu hakkındaki söylemlerde o ülkelerin kendi sorunlarını hatırlatarak kendi sorununu gizlemeye çalışıyor. Hangi ülke Çin’in soykırımlarına atıfta bulunursa, Çin içişlerime müdahale ediyorsunuz diyerek Doğu Türkistan'da gerçekleştirdiği zulümlerin konuşulmasını engelliyor. Çin Doğu Türkistan'ı hiç duymamış gibi yaparak bu tarz söylemleri sümenaltı etmeye çalışıyor.

Çin, ayrıca uluslararası topluma açıkça yalan söyleyip politik manevra ve söylemlere sarılarak; "toplama kampları" olarak tanımlanan merkezlerin "mesleki eğitim merkezleri" olduğunu ve "tutukluların kafalarını aşırılık yanlısı fikirlerden arındırmayı" amaçladığını iddia ediyor.

Çin’in Uygur Türklerine yaptığı zulmü, Türkiye de -Çin ile- suçluların iadesi konusunda çıkarmayı planladığı yasayla destekleyecek gibi görünüyor.

Doğu Türkistan Haberleri

Soykırımın gölgesinde Doğu Türkistan'da Ramazan
Ürdün'de Gazze gösterisinde İsrail Büyükelçiliği kapatma çağrısı yapıldı
Uygur Özerk Bölgesi'nde 5,3 büyüklüğünde deprem
96 yaşındaki Uygur İslam alimi Çin rejiminin cezaevinde vefat etti
Doğu Türkistanlılardan Türkiye'ye deport tepkisi