CIA İşkenceyi Kabul Etti

ABD Senatosu'nun açıkladığı işkence raporunu kabul eden CIA Başkanı Brennan, bazı memurların yetkilerinin aşarak 'tiksindirici' yöntemlerle sorgulama yaptığını söyledi. Brennan, sorumluları ortaya çıkarmakta ise teşkilatın yetersiz kaldığını belirtti.

ABD Senatosu'nun açıkladığı raporla 11 Eylül saldırıları sonrası 'terör' şüphelilerine uyguladığı işkence teknikleri ortaya çıkan Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) Başkanı John Brennan raporun ardından ilk kez konuştu. 

CIA'in Langley'deki merkezinde açıklama yapan Brennan, bazı memurların yetkilerini aşarak şüphelilerin sorguları sırasında 'tiksindirici' yöntemler kullandığını söyledi. Bu yöntemlerin teşkilatta kabul görmediğini, ancak bu olaylardan sorumlu memurları ortaya çıkarmakta yetersiz kaldıklarını belirtti. 

Bu yöntemlerin yararlı istihbarat sağlayıp sağlamadığının anlaşılmasının ise mümkün olmadığını belirten Brennan, CIA'in Amerikan kamuoyunu yanılttığı iddialarını ise kesin bir dille reddetti. 

Senato'nun raporunda CIA işkenceye rağmen şüphelilerden hiçbir yararlı bilgi elde edilememesiyle eleştirilmişti. 

Senato'nun 9 Aralık'ta açıkladığı rapor CIA’in tartışmalı Guantanamo Hapishanesi'nde ve Avrupa ile Asya kıtalarındaki gizli sorgu odalarında yaptığı yüzlerce işkenceyi anlatan ilk resmi belge olma özelliği taşıyor.

Raporda belirtilenlere göre CIA hiçbir uluslararası yasaya dayanmadan yakaladıkları esirlere cinsel tehditler, suda boğulma hissi, dar alanlarda uzun süre bekletme ve daha birçok rahatsız edici işkenceler yaptı. CIA Beyaz Saray tarafından yasaklanan sorgu tekniklerini kullanmaya devam etse de tüm bu işkencelere rağmen ‘bir tane bile kritik istihbarat’ elde edemedi.

Ayrıca CIA, siyasetçiler ve Senato'ya rapor ettiklerinden çok daha ileri düzeyde sorgu teknikleri uyguladı. 

Kaynak: Al Jazeera

Haber Haberleri

Türkiye'nin nüfusu 86 milyon 92 bin 168 oldu
Türkiye’de yakalan Mossad ajanlarının Tunus'taki suikastta izleri çıktı
MLKP’ye yönelik operasyonda tutuklu sayısı 77'ye çıktı
Bayrampaşa Belediyesine yönelik soruşturmada, Hasan Mutlu'nun bazı işler karşılığında rüşvet aldığı iddiası
MİT, Mossad için çalıştığı tespit edilen 2 ajanı İstanbul'da yakaladı