Cezaevi Vahşetinin Belgeleri Savcıya Verildi

Diyarbakır’da 12 Eylül 1980 darbesinden sonra kaldıkları 5 Nolu Askeri Cezaevi’nde işkence gören 500 mağdur, yaşadıklarını anlattıkları görüntüleri soruşturmayı yürüten savcıya teslim etti.

Diyarbakır’da bir araya gelen Diyarbakır Cezaevi mağdurları, yürütülen soruşturmanın davaya dönüşmesi sürecini hızlandırmak için 800 saatlik görüntü ile 7 bin sayfalık çözümünü Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına verdi. Aralarında 78’liler Girişimi, psikolog, gazeteci, öğretim üyesi, avukat, yazar ve şairlerin de bulunduğu Diyarbakır Cezaevi Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu, bilgi ve belgeleri ‘ön rapor’ başlığıyla 3 yılda tamamladı. Komisyon üyeleri ve mağdurlar, raporu savcıya teslim ettikten sonra Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Komisyon üyelerinden Celalettin Can, 3 yıldır sürdürdükleri çalışmaların önemli adımlarından birini ‘ön rapor’ halinde savcıya verdiklerini söyledi. Can, “1980-1984 yılları arasında yaşanan zulmün ve cinayetlerin en kapsamlı belgeleri olan bu çalışma içeriğiyle, yöntemiyle, Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmeye, demokrasiye geçişe ve geçiş dönemi adaletine dönük sivil hakikat komisyonu örneğidir” diye konuştu. (Yeni Akit) 

Haber Haberleri

Sinan Ateş cinayetine karışan kuryeden ‘görev tamam’ pozu
Türkiyeli üniversitelerden ABD'deki öğrencilere Gazze desteği
Siyonist işgale ve ABD’nin suç ortaklığına karşı direnen üniversitelerle dayanışma çağrısı!
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri Fikri Doğan oldu
AK Parti'li Kanat, İsrail'i kınamayan yetkililerin konuşma meşruiyetlerini kaybettiğini vurguladı