Cemaat-i İslami'den Yeni İdam Cezasına Tepki

Cemaat-i İslami, idama mahkum edilen eski milletvekili Sakhavat Hüseyin'in şeffaf, adil ve bağımsız bir biçimde yargılanmadığını açıkladı.

Bangladeş'te Cemaat-i İslami'nin Genel Sekreter vekili Muhammed Şafikur Rahman, dün başkent Dakka'daki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından idama mahkum edilen eski milletvekili Sakhavat Hüseyin'in şeffaf, adil ve bağımsız bir biçimde yargılanmadığını söyledi.

Cemaat-i İslami'nin Eylül 2011'den bu yana Genel Sekreter vekilliğini yürüten ve 2012-2013 arasında 1 yıl hapis yatan Rahman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 22 yıl önce parti içi disiplin kararıyla Cemaat-i İslami ile ilişkisi kesilen Hüseyin'e verilen ölüm cezasını kınadığını bildirdi.

"Hüseyin'in, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ndeki yargılanma süreci şeffaf, adil ve bağımsız olmaktan uzak." ifadesini kullanan Rahman, söz konusu mahkemenin uluslararası bir güvenilirliğinin olmadığını kaydetti.

Rahman, "Uluslararası toplumun tamamı endişelerini dile getirdi ve yargılama sürecini reddetti." dedi.

Mahkemenin aldığı kararın adaletten ve uluslararası yargılama standartlarından çok uzak olduğunu dile getiren Rahman, mahkemenin, 6'sı gıyabında yargılanan diğer 7 kişiye de ömür boyu hapis cezası verdiğini anımsattı.

Gerek idam gerekse ömür boyu hapis cezalarının adaletin tecellisinden çok siyasi kararlar olduğunu belirten Rahman, "Mahkemenin bu kararları, kin ve intikam güden kararlardır." diye konuştu.

Rahman, kendisi gibi tıp doktoru olan ve 2001-2006 yıllarında Bangladeş parlamentosunda milletvekilliği de yapan eşi ile Bangladeş hükümetinin Cemaat-i İslami'nin üst düzey üyelerine yönelik baskı politikası nedeniyle gizlenerek yaşamak zorunda kaldıklarını da sözlerine ekledi.

Bangladeş Haberleri

Bangladeş Dışişleri Bakanı Mahmud: "Myanmar'daki şiddetin yükünü artık kaldıramayız"
Bangladeş'te boykot edilen seçim sonuçları açıklandı
Bangladeş’teki yangında yaklaşık 7 bin Arakanlı Müslüman evsiz kaldı
Bangladeş’te Şeyh Hasina diktası muhalefetsiz seçime gitti
Bangladeş'te dang humması nedeniyle ölenlerin sayısı 989'a yükseldi