Camide Zazaca ve Kürtçe Vaaz Dönemi

Hükümetin Kürt sorununun çözümü için yeni yol haritasında ilk adımı Diyanet İşleri Başkanlığı attı.

'Anadilde vaaz' projesi hayata geçti. Camilerde Kürtçe, Zazaca ibadete imkan sağlandı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez, “Vaaz, hutbe ve irşat hizmetleri mahalli şartlar göz önünde bulundurularak verilmektedir” dedi.

BDP’li Altan Tan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a Doğu ve Güneydoğu’da Kürtçe, Zazaca, Arapça konuşan vatandaşlar için kendi anadilinde vaaz verilip verilmeyeceğini sordu. Bozdağ, yazılı soru önergesine Diyanet İşleri Başkanı Prof Görmez’in bilgi notuyla yanıt verdi.

Prof. Görmez, Diyanet’in kendisine kanunla verilen toplumu aydınlatma görevini her türlü siyasi, politik görüş ve düşüncenin dışında kalarak tüm yurttaşların kardeşliği temelinde icra ettiğini anlattı. Görmez, Kürtçe vaaz ve hutbe konusunda da, “Vaaz, hutbe ve irşat hizmetleri de bu amaca ve prensip doğrultusunda mahalli şartlar göz önünde bulundurularak deruhte edilmekte, yüce dinimizin rahmet yüklü mesajlarının muhatap kitle tarafından doğru, düzgün bir şekilde anlaşılması esas alınmaktadır” dedi.

VAAZLARDA SAMİMİ İFADELER

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Dış genelgesi ve Çalışma Yönergesinden de sözederek şunları söyledi: “Vaazlarda samimi, duygulu, toplumun içinde bulunduğu manevi hastalıkları tadevi edici, ölçülü, yapısı, uyarıcı, teşvik edici, sevdirici, müjdeleyici ifadeler kullanılacağı, aşırı, kırıcı, itham edici ifadelerden, bıktırıcı, mesnetsiz sözlerden, dini ve ilmi kesin bilgilere dayanmayan görüşlerden kaçınılacağı yönergeyle belirlenmiştir. Yine yönergeye göre siyaset yapılmayacağı, politik konulara girilmeyeceği ifade edilmiştir.”
 

Haber Haberleri

İstanbul Havalimanı günlük 1502 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu
Eskişehir merkezli yasa dışı bahis operasyonunda yakalanan 15 şüpheli tutuklandı
Van Saray Belediye Başkanı Acar hakkında soruşturma izni verildi
Emniyet Teşkilatı ve basına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
PKK’nın silahları tamamen bırakması için yasal çerçevenin oluşması gerekiyor