Bilgi ve Erdem Vakfı’nın Kurban Organizasyonu kapsamında bölgeye giden Muhlis Kılıç’ın kayda aldığı görüntüler, ülkedeki medreselerde yaşanan imkânsızlıkları açıkça gösteriyor.
“Milyon Hafızlar Diyarı” olarak anılan Çad’da, çocukların büyük bir kısmının çok sınırlı imkânlarla eğitim hayatını sürdürmeye çalıştığı görülüyor. Medrese talebelerinin kaldığı yatakhanelerde ise zor şartlar tam anlamıyla kendini gösteriyor. Talebeler, eski ve paslanmış demir ranzalar ve battaniyelerden yaptıkları yataklar üzerinde uyumak zorunda kalıyor.
Bölgedeki medrese talebelerinin önemli bölümünün yetim çocuklardan oluştuğu belirtilirken, tüm yokluklara rağmen medreselerde Kur’an eğitiminin devam ettiği aktarıldı.
Gönüllü eğitmenlerin büyük fedakarlıklarla çocuklarla ilgilendiğini ifade eden Muhlis Kılıç, bölgede yaşanan tabloyu şu sözlerle anlattı:
“Burada kalan çocukların çoğu yetim. Çad, ‘milyon hafızın diyarı’ olarak biliniyor. Gönüllü hocalar, bütün imkansızlıklara rağmen çocukların kalbine Kur’an-ı Kerim’i işlemeye çalışıyor. Bu zorlu şartların görmezden gelinmemesi ve Türkiye’deki hayırseverlerin bölgedeki çocukların eğitim ve yaşam koşullarına destek olması büyük önem taşıyor.”