BM’den IŞİD'in Finans Kaynaklarıyla Mücadele

BM Güvenlik Konseyi, IŞİD'in petrol, antik eser satışı ve fidye yoluyla gelir elde etmesini engellemek için yeni karar tasarısını görüşüyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin, IŞİD'in mali kaynaklarını kısıtlamak için yeni önlemler içeren bir karar tasarısını haftaya oylaması bekleniyor.

Rusya tarafından hazırlanan ve diğer konsey üyelerine de dağıtılan tasarıda IŞİD'in petrol, antik eser satışı ve fidye gelirleriyle eylemlerini finanse etmesinin önüne geçilmesi planlanıyor.

Kabul edilmesi halinde tüm BM üyesi ülkeler için yasal bağlayıcılığı olacak tasarıda, tüm ülkelere, IŞİD'in belirtilen eylemlerden gelir elde etmesinin engellenmesi için tedbir alma çağrısı yapılıyor.

Tasarıda, IŞİD'den petrol ya da antik eser satın alan, buna aracılık veya yardım edenlere ve IŞİD'in elinden rehine kurtarmak için fidye ödeyenlere yaptırım uygulanması öngörülüyor.

IŞİD'in petrol üretmesini ve rafineri işletmesini sağlayacak malzeme satışını da yasaklayan tasarının gelecek hafta oylanması bekleniyor.

BM Terörle Mücadele Komisyonu, geçen yıl yayımladığı raporda, IŞİD'in fidyeden yıllık 35 milyon dolardan fazla gelir elde ettiğini belirtmişti.

Haber Haberleri

İstanbul Havalimanı günlük 1502 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu
Eskişehir merkezli yasa dışı bahis operasyonunda yakalanan 15 şüpheli tutuklandı
Van Saray Belediye Başkanı Acar hakkında soruşturma izni verildi
Emniyet Teşkilatı ve basına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
PKK’nın silahları tamamen bırakması için yasal çerçevenin oluşması gerekiyor