BBP ve Saadet Partisi'nin Hazine Yardımı Başvurusuna Ret

Anayasa Mahkemesi, siyasî partilerin hazine yardımından faydalanması için milletvekili genel seçimlerinde yüzde 3 oy alma şartı aranmasının seçme ve seçilme hakkını ihlal etmediğine karar verdi.

Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre, Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Saadet Partisi, 12 Haziran 2011'de yapılan milletvekili genel seçiminde sırasıyla yüzde 0,75 ve yüzde 1,26 oranında oy aldı.

Her iki parti de 2820 sayılı Siyasî Partiler Kanunu'nda öngörülen yüzde 7'den fazla oy alamadıkları için siyasî partilere yapılan devlet yardımından faydalandırılmadı.

Yüzde 3’e İndirildi

Siyasî Partiler Kanunu'nda 2014 yılında yapılan değişiklikle siyasî partilerin hazine yardımından faydalanmaları için almaları gereken oy oranı yüzde 3'e indirildi.

BBP ve Saadet Partisi, söz konusu düzenlemenin seçilme ve siyasî faaliyette bulunma hakkına aykırı olduğu, bu nedenle iptal edilmesi gerektiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruda, Anayasa'nın 68. maddesinde siyasî partilere yeterli düzeyde ve hakça malî yardım yapılacağı hususunun düzenlendiği belirtilerek, bu partilerin 7 Haziran 2015'te, önceki seçimde aldıkları oranda oy almaları durumunda hazine yardımından yararlanamayacakları, bunun da hak ihlali doğuracağı ifade edildi.

Başvuruyu kabûl edilebilir bulan Yüksek Mahkeme, söz konusu düzenlemeninhak ihlali doğurmadığına hükmetti.

Kararda, devlet yardımı için asgari bir sınırın belirlenmesi gerektiği ifade edildi.

AA

Haber Haberleri

Sinan Ateş cinayetine karışan kuryeden ‘görev tamam’ pozu
Türkiyeli üniversitelerden ABD'deki öğrencilere Gazze desteği
Siyonist işgale ve ABD’nin suç ortaklığına karşı direnen üniversitelerle dayanışma çağrısı!
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri Fikri Doğan oldu
AK Parti'li Kanat, İsrail'i kınamayan yetkililerin konuşma meşruiyetlerini kaybettiğini vurguladı