Bağdat Rusafa Cezaevi’nde rehin tutulan Türkiyeli kadın mahkûmlar adalet bekliyor

Irak’ın başkenti Bağdat’ın Rusafa Cezaevi’nde yaklaşık 300 Türk kadını 7 yıldır adalet bekliyor. Adaletli bir yargılamaya tabi tutulmadan mahkûm edilen bu kadınlar, ülkelerine geri dönme umuduyla zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta tutuklu bulunan yaklaşık 300 Türk kadınının dramı, hem insani hem de hukuki açıdan ciddi bir sorun teşkil ediyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bu kadınların Türkiye’ye iade edilmesi ve Türk hukuk sistemi tarafından adil bir şekilde yargılanması çağrısı yapılıyor. Bu dramatik durum, hem insani hem de hukuki açıdan ciddi sorunlar barındırıyor. Bazı hukukçular, bu kadınların tutuklanma süreci ve sonrasında yaşadıklarını, uluslararası hukukun temel ilkelerine aykırı olarak yorumlarken İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin adil yargılanma hakkını ve keyfi tutuklamaya karşı korunma hakkını güvence altına aldığına dikkat çekiyorlar.

Rufasa Cezaevi’nde esir tutulan kadınlar, çeşitli gerekçelerle Irak makamları tarafından tutuklanmış durumda. Çoğu DEAŞ örgütü bağlantısı iddiasıyla gözaltına alındı, ancak büyük bir kısmı herhangi bir somut delil olmaksızın uzun süreli hapis cezalarına çarptırıldı. Adil yargılanma hakkından yoksun bırakılan bu kadınlar, ailelerinden uzakta, yabancı bir ülkede zor koşullar altında yaşamlarını sürdürüyor. Rusafa Hapishanesi’nde tutulan Türk kadınları, temel insan haklarından mahrum bırakılmış durumda. Sağlık hizmetlerine erişim sınırlı, hijyen koşulları yetersiz ve beslenme olanakları oldukça kısıtlı. Psikolojik olarak da büyük bir baskı altında bulunan bu kadınlar, sevdiklerine kavuşma umuduyla her gün zor bir mücadele veriyor.

Irak Haberleri

Irak, Hizbullah ve Husilere ait varlıkları dondurdu
Irak nüfusunun üçte birini 0–14 yaş grubu oluşturuyor
Barzani’den YPG/SDG’ye çağrı: Şara büyük bir şans
Irak’ta resmi seçim sonuçları açıklandı
Irak seçimleri: Sudani kazandı, İrancı partiler kaybetti