Bağdat Kan Gölüne Dönecek Tehdidinde Bulundu ve...

Nuri Maliki’nin danışmanı Bağdat’ın kan gölüne döneceği tehdidinde bulundu. Saatler sonra şehirde patlayan iki bomba en az 19 kişinin ölümüne yol açtı.

İktidarı bırakmak istemeyen Nuri Maliki’nin danışmanı Bağdat’ın kan gölüne döneceği tehdidinde bulundu. Saatler sonra şehirde patlayan iki bomba en az 19 kişinin ölümüne yol açtı. Ülkede iktidarı kimin elinde tutacağına dair gerginlik artarak devam ediyor.

Saldırılardan biri Şii camii Hüseyiniye’nin yanında bomba yüklü araçla gerçekleştirildi. Bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu en az 12 kişi öldü 21 kişi yaralandı.

Park halindeki bir diğer bomba yüklü araç ise Bağdat’ın güneybatısındaki Şii mahallesi Zeferaniye mahallesinde patlatıldı. En az 7 kişi öldü. 18 kişi yaralandı.

Bu saldırılar şu anki Başbakan Nuri Maliki’nin danışmanı Meryem Reyyis’in yaptığı açıklama ile aynı gün gerçekleşti. Reyyis, hükümet kurma yetkisinin Maliki’ye verilmemesi durumunda Bağdat’ın kan gölüne döneceği tehdidinde bulundu.

Saldırılardan sonra Birleşmiş Milletler'den (BM) gelen mesajda Irak ordusunun siyasete müdahale etmemesi gerektiği belirtildi. 

Gerginliğin sebebi

Irak’ta Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum Başbakan Nuri Maliki karşıtı Irak Ulusal Şii İttifakı'nın adayı Meclis Başkan Yardımcısı Haydar İbadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirdi. Bunun üzerine Başbakan Nuri Maliki bu durumun anayasanın ihlâli anlamına geldiğini ve kabul etmeyeceğini açıkladı. 

Olağanüstü toplanan Necef  İl Meclisi, kentte izin alınmadan yapılacak gösterilere izin verilmeyeceğini duyurdu. Meclis, halka yasal olmayan sokak eylemlerine katılmama çağrısı yaptı.

Malik ise İbadi’ye hükümeti kurma görevi verilmesinin ardından halkı eylemelere davet etmiş ve orduya bağlı askerleri İbadi’nin evinin çevresinde konuşlandırmıştı.

İbadi’den ise bugün gergin ortamı yumuşatmaya yönelik bir açıklama geldi. Al Mada haber ajansına göre İbadi, “Maliki siyasi sürecin ana ortaklarından olmaya devam edecek” dedi.

Maliki’ye bağlı güvenlik güçlerinin Başkent Bağdat’tın başta Camia mahallesinde olmak üzere birçok noktadaki bekleyişleri devam ediyor. Bu bölgelerde bulunan çok sayıda işyeri bugün olası protesto ve karışıklık ihtimaline karşı kepenklerini açmadı.

ABD tebrik etti

Nuri Maliki’ye bağlı güçler Bağdat’ta yeşil bölge olarak tanımlanan ve bakanlıklar, büyükelçilikler ve diğer önemli binaları barındıran bölgeyi kuşatmış durumda. Maliki'nin gerekçesi Kürt, Şii ve Sünnilerin desteği ile cumhurbaşkanı seçilen Kürt siyasetçi Fuat Mahsum'un, seçimlerin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen kendisini hükümeti kurmakla görevlendirmemesi.

Ancak cumhurbaşkanı Fuad Mahsum, Maliki'yi değil, Maliki karşıtı Irak Ulusal Şii İttifakı'nın adayı Meclis Başkan Yardımcısı Haydar İbadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirdi. İbadi'nin görevlendirilmesinin üzerinden henüz bir saat geçmeden ABD yönetimi de adaylığını tebrik etti.

92 milletvekiline sahip Maliki’nin Irakiye Bloku’nun karşısında yer alan ve yine Şiilerden oluşan Irak Ulusal Şii İttifakı'nın 75 milletvekili var. Şii ittifakın, Irak Meclis Başkan Yardımcısı Haydar İbadi’yi Maliki’ye karşı başbakan adayı olarak göstermesi Maliki'ye Şiilerin de sırtını döndüğünü ve yalnız kaldığını gösteriyor. Zira İbadi'ye Sünniler ve Kürtlerin de destek vermesi bekleniyor. Bu destekle de milletvekili sayısı Maliki’nin sahip olduklarından daha fazla olacak.

Sünniler de Maliki karşıtı cephede

Irak’ta en büyük Sünni blok olan Muttehidun Koalisyonu’nun Başkanı Usame Nuceyfi de Maliki karşıtı cephede yer alıyor. Nuceyfi, Maliki'nin Yeşil Bölge'yi kuşatma altına alması sonrası yaptığı açıklamada, görev süresi biten Başkan Nuri Maliki’nin üçüncü kez başbakan olmaya çalışmasının Irak’ı bölme ve iç savaş çıkarma çabası olduğunu söyledi.

Irak Anayasası'na göre seçilen cumhurbaşkanı iki hafta içinde parlamento içinden bir ismi hükümeti kurmakla görevlendirmek zorunda. Ancak Fuad Mahsum seçilmesinin üzerinden iki haftadan fazla süre geçmesine rağmen bir isim açıklamamıştı. Maliki’nin Mahsum'u anayasayı ihlal etmekle suçlaması karşısında ise Usame Nuceyfi, “Eğer zaman aşılırsa anayasal anlamda ihlal yapılmış olunur. Ama anayasal ihlal, trajik sonuçlara götüren uygun olmayan bir görevlendirmeden daha iyidir” dedi.

Sünnilerden, başbakan Şiilerden, cumhurbaşkanı ise Kürtlerden seçiliyor.

Kaynak: Al Jazeera, Al Mada ve Sumaria

Irak Haberleri

Irak'ta eşcinselliği suç sayan yasa değişikliği kabul edildi
Irak hükümeti: Babil'deki patlamada 1 Haşdi Şabi mensubu öldü, 8 asker yaralandı
Türkmen aşiret lideri Hüseyin Alluş, Süleymaniye'de öldürüldü
KDP’den, Irak mahkemesinin bölgeye ilişkin kararlarına, "anayasanın ruhuna aykırı” tepkisi
Iraklılar, Gazze'de işlenen suça ortak olmamak için İsrail ürünlerini boykot ediyor