Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed ebu Gayt Kahire'deki zirvede gazetecilere yaptığı açıklamada planın Mısır tarafından Filistin Yönetimi ile işbirliği içinde geliştirildiğini söyledi.
Plan, Gazze'nin aşamalı olarak yeniden inşa edilmesini ve bu amaçla Arap ve uluslararası finansman sağlanmasını ve enklavın “gelecekteki Filistin devletinin bir parçası olarak statüsünün” korunmasını amaçlıyor.
Gayt, plan kapsamında Gazze'yi altı ay boyunca bağımsız “teknokratların” yöneteceğini söyledi.
“Siyasi yol, Batı Şeria ve Gazze'nin tek bir otorite altında bütünlüğünü korumak için Gazze Şeridi'ni Filistin Yönetimi şemsiyesi altında aylarca yönetecek, hiçbir fraksiyona bağlı olmayan teknokratlardan oluşan bir komitedir” dedi.
Gayt, planın aynı zamanda “iki devlet vizyonunu” desteklediğini ve İsrail ile Hamas arasındaki mevcut ateşkesi desteklediğini de ifade etti.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi daha önce yaptığı açıklamada planın Arap liderler tarafından zirvede kabul edildiğini söylemişti.
Açıklanan plan, ABD Başkanı Donald Trump'ın bölgeyi ele geçirme ve Filistinli nüfusu Mısır ve Ürdün'e yerleştirme fikrine alternatif olmayı amaçlıyor.
Trump bu fikrini ilk kez 5 Şubat'ta ortaya atmış ve ABD'nin bölgeyi ele geçirerek 1,7 milyon Filistinliyi yerinden edeceğini söylemişti.
ABD'nin planı, Filistinlilerin yerlerinden edilmesini ulusal güvenlikleri için kırmızı çizgi olarak gören bölge ülkelerinin sert muhalefetiyle karşılaştı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı 11 Şubat'ta yaptığı açıklamada “Filistinlilerin kalmasını sağlarken Gazze'nin yeniden inşası için kapsamlı bir vizyon” sunacağını söyledi.
Arap zirvesinekKimler katıldı?
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin ev sahipliğinde Salı günü düzenlenen zirveye Ürdün Kralı Abdullah, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Bahreyn Kralı Hamid bin İsa Al Halife, Katar Şeyhi Tamim bin Hamad bin Halife Al Sani ve Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Sabah Halid El-Hamad El-Sabah katıldı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan toplantıda Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ı temsil etti. BAE'yi ise Devlet Başkan Yardımcısı ve Başbakan Yardımcısı Şeyh Mansur bin Zayid Al Nahyan temsil etti.
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Cemal Raşid, Sudan Silahlı Kuvvetleri Lideri General Abdulfettah al-Burhan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Al-Menfi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yemen Başkanlık Liderlik Konseyi Başkanı Raşid al-Alimi ve Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Gazvani de zirveye katıldı.