Al Jazeera Çalışanları Yeniden Yargılanacak

Mısır'da Temyiz Mahkemesi, bir yıldan uzun süredir hapiste tutulan üç Al Jazeera çalışanının yeniden yargılanmasına karar verdi. Al Jazeera, çalışanlarının hemen serbest bırakılmasını istiyor.

Al Jazeera çalışanları Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed bugün mahkemenin temyiz duruşması için hakim karşısına çıktı. Mahkeme üç gazetecinin daha önce aldıkları hapis cezalarını iptal ederek yeniden yargılanmasına karar verdi. Temyiz Mahkemesi dosyayı yeniden Ceza Mahkemesi'ne sevk etti.

Gazetecilerin savunma avukatı Negad Borai, yeniden yargılanma kararından sonra 'mutlu son' için ümitlendiklerini söyledi. Borai, "Mahkemenin bugün onları serbest bırakma yetkisi var" diye konuştu. Savunma avukatları yeniden yargılamanın bir ay içinde başlayacağına inandıklarını belirtti.

Üç gazeteciden biri olan Peter Greste'in annesi Lois Greste, kararın umdukları kadar iyi olmadığı söyledi.

Hapsedilen bir diğer gazeteci Muhammed Fehmi'nin erkek kardeşi Adil Fehmi ise, abisinin serbest bırakılmasını ümit ettiğini, ancak bunun gerçekleşmediğini ifade etti. Fehmi, her bir avukatın savunma için üç dahika konuştuğunu ve Mısırlı yetkililerin karar hakkında henüz bir yorum yapmadığını aktardı.

Mahkemeden önce Avukat Negad Borai, Temyiz Mahkemesi'nin, davanın yeniden görülmesine karar verebileceğini, yeni bir karar verebileceğini veya üç gazeteciyi aklayıp serbest bırakılmasına hüküm verebileceğini söylemişti.

Yeniden yargılama kararı halihazırda hapiste bulunan Greste, Fehmi ve Muhammed için geçerli olacak. Bu karar, gıyaplarında yargılanan diğer altı Al Jazeera çalışanı hakkında verilen kararı değiştirmeyecek. 

Al Jazeera serbest bırakılmalarını istiyor

Karardan sonra açıklama yapan Al Jazeera, Mısırlı yetkililerin davayı hızlandırması gerektiğini belirtti. Avukatlara göre bu karardan sonra üç gazetecinin yeniden yargılanma süresi 12 ile 18 ay arasında değişebilir. 

Al Jazeera Sözcüsü, "Baher, Peter ve Muhammed adaletsiz bir uygulamayla bir yıldan daha uzun bir süredir hapiste tutuluyor. Mısır yetkililerinin basit bir tercihi var. Bu adamları serbest bırakmak veya onları içeride tutmaya devam etmek. Bütün bir adaletsizlikler devam ederken ve ülkelerinin imajı dünya gözünde zedelenirken birincisini seçme zorundalar" ifadelerini kullandı.

Sisi'nin af yetkisi var

Mahkeme kararı dışında Mısır'da darbeden sonra iktidara gelen Abdulfettah Sisi de af yetkisini kullanarak gazetecilerin serbest kalmasını sağlayabilir, ancak Sisi en son yargı sürecine müdahale etmeyeceğini söylemişti.

Avustralya'da ABC Televizyonu'na konuşan Peter Greste'in ailesi, Greste'in serbest bırakılmasından umutlu olduklarını söylemişti.

Hapiste olduğu sırada bir çocuğu dünyaya gelen Baher Muhammed'in karısı Jehan Raşid ise "Tüm ümitlerim onun suçsuz olduğunun ilan edilmesi yönünde. Bu tam bir saçmalık. Mahkemede hiçbir kanıt gösterilmedi. Onu ne ile suçladıklarının ve nasıl ceza verdiklerini merak ediyorum. Herhangi birine karşı bir tek delil parçası bile yoktu" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin hapse atılmasının birinci yıldönümü olan 29 Aralık'ta Al Jazeera, haksız suçlamalarla hapiste tutulan ve 'itibar katline' maruz bırakılan gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısını yinelemişti.

Al Jazeera

Haber Haberleri

Sinan Ateş cinayetine karışan kuryeden ‘görev tamam’ pozu
Türkiyeli üniversitelerden ABD'deki öğrencilere Gazze desteği
Siyonist işgale ve ABD’nin suç ortaklığına karşı direnen üniversitelerle dayanışma çağrısı!
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri Fikri Doğan oldu
AK Parti'li Kanat, İsrail'i kınamayan yetkililerin konuşma meşruiyetlerini kaybettiğini vurguladı