AİHS’nin Askıya Alındığı Avrupa Konseyi'ne Bildirildi

Türkiye, darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal uygulaması çerçevesinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin askıya alındığını, Avrupa Konseyi’ne resmen bildirildi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından bugün açıklanan askıya alma kararını, Türkiye’nin Avrupa Konseyi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdoğan İşcan, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’a iletti.

Fransa, Ukrayna ve Türkiye askıya aldı

AİHS’nin 15. maddesi, "Taraf Devletlerin hükümetlerine, istisnai koşullarda, sözleşme kapsamındaki belirli hak ve özgürlükleri koruma yükümlülüklerini geçici, kısıtlı ve denetimli bir şekilde askıya alma" imkanı sunuyor.

Şimdiye kadar 8 ülke AİHS’yi askıya aldı. Geçen yıl, Paris saldırılarından sonra Fransa, ülkenin doğusundaki gelişmeler sonrasında da Ukrayna, AİHS’ni askıya aldıklarını açıklamıştı.

AİHS’nin askıya alınması, sözleşmeye taraf ülkelerden birinin bazı durumlarda "Sözleşmedeki yükümlülüklerden bazılarını yerine getiremediği ve bu nedenle askıya aldığı anlamına geliyor. AİHS geçici olarak ve belirli bir süre askıya alınabiliyor. Sözleşmenin tüm maddeleri askıya alınamıyor.

15 Temmuz Darbe Girişimi Haberleri

Yargıtay'dan "25 Aralık darbeye teşebbüs" davasında kısmen onama ve bozma kararı
Ülke genelindeki camilerde sela okundu
15 Temmuz darbesinin maliyeti milyarlarca doları buldu
15 Temmuz Darbe Davaları Platformu, darbe davalarıyla ilgili istatistikleri paylaştı
15 Temmuz darbe girişimi sırasında Sultanbeyli'deki olaylarla ilişkin davada karar açıklandı