AİHM, Türkiye’nin Alpaslan Altan ile İlgili Temyiz Başvurusunu Reddetti

AİHM’in, temyiz başvurularının ilk incelemesine yapan 5 hukukçudan oluşan paneli, Türkiye hükümetinin AİHM’in Anayasa Mahkemesi’nin eski Başkanvekili ve üyelerinden Alparslan Altan ile ilgili verdiği karara yaptığı itirazı kabul etmedi.

Bu karar gereği, Türk hükümetinin, Alparslan Altan’ın yaptığı başvurunun bu kez temyiz mahkemesi niteliğindeki 17 yargıçtan oluşan Büyük Dairede görülmesinin önü kapandı.

AİHM'in ilgili dairesi ihlal karaı vermişti

AİHM’in ilgili dairesi, nisan ayında aldığı kararda, Türkiye’de başarısız darbe girişiminin ardından tutuklanan Anayasa Mahkemesi’nin eski Başkanvekili ve üyelerinden Alparslan Altan’ın yaptığı başvuruyla ilgili olarak Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti.

AİHM, Altan’ın 2017 yılında yaptığı başvuruyla ilgili olarak Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. maddesinin 1. fıkrasını ihlal ettiğine hükmetmişti. AİHM'in ilgili dairesi, bu kararı 6'ya karşı 1 oy ile alırken, Türkiye’nin 10 bin euro tazminat ödemesi kararlaştırılmıştı.

Altan, Ankara savcılığı tarafından açılan soruşturma sonucu 16 Temmuz 2016 tarihinde tutuklanmıştı. Anayasa Mahkemesi, 4 Ağustos 2016’daki oturumunda Altan’ın üyelikten ihraç edilmesi yolunda karar almıştı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 6 Mart’ta aldığı kararda, Alpaslan Altan’a 11 yıl 3 ay hapis cezası vermişti.

Alpaslan Altan'ın Türkiye'de görülen davası

Yargıtay heyetinin oy birliğiyle aldığı kararda, "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak" suçu sabit görülen sanık Alparslan Altan'a, "örgütteki konumu, örgütte kaldığı süre ve kastının yoğunluğu" dikkate alınıp alt sınırdan uzaklaşılarak, önce 9 yıl hapis cezası verildi.

Terör suçlarında cezanın yarı oranında artırılmasını öngören 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5/1 maddesi uyarınca sanığa verilen ceza, daha sonra 13 yıl 6 aya çıkarıldı. Sanığın duruşmalardaki iyi hali nedeniyle TCK'nin 62. maddesindeki indirim uygulanarak, ceza 11 yıl 3 aya indirildi.

Altan, bunun ardından Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını kullanmıştı. Türkiye’deki duruşmalarda yaptığı savunmada ve AİHM’e yaptığı başvuruda suçlamaları kabul etmeyen Altan, örgüt üyesi olmadığını ve isnat olunan suça ilişkin somut delillerin bulunmadığını söylemişti. (Euronews)

15 Temmuz Darbe Girişimi Haberleri

Yargıtay'dan "25 Aralık darbeye teşebbüs" davasında kısmen onama ve bozma kararı
Ülke genelindeki camilerde sela okundu
15 Temmuz darbesinin maliyeti milyarlarca doları buldu
15 Temmuz Darbe Davaları Platformu, darbe davalarıyla ilgili istatistikleri paylaştı
15 Temmuz darbe girişimi sırasında Sultanbeyli'deki olaylarla ilişkin davada karar açıklandı