Afrika'nın en büyük camiisi Cezayir'de ibadete açıldı

Cezayir, siyasi değişimler nedeniyle yıllardır ertelenen dünyanın üçüncü ve Afrika'nın en büyük camisinin açılışını Müslümanların kutsal ayı Ramazan öncesinde yaptı.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune Pazartesi günü Kuzey Afrika ülkesinin Akdeniz kıyı şeridindeki Cezayir Ulu Camii'nin resmen açılışını yaptı.

Yerel olarak Djamaa El-Jazair olarak bilinen bu cami, 265 metre uzunluğuyla dünyanın en yüksek minaresine sahiptir, 120.000 kişiyi ağırlayabilir ve İslam'ın en kutsal mekanları olan Mekke ve Medine'sinden sonra dünyanın en büyük ibadet alanıdır.

27,75 hektar (neredeyse 70 dönüm) alana yayılan, ahşap ve mermerle dekore edilmiş, Arap ve Kuzey Afrika süslerini içeren modernist bir yapı biçiminde yedi yıl boyunca inşa edilmiştir. İbadet alanının yanı sıra bir helikopter iniş alanı ve bir milyona kadar kitabı barındırabilecek bir kütüphane bulunuyor.

Cezayir şu anda İslam'ın en kutsal mekanları dışındaki en büyük camiye sahip olmakla övünüyor, ancak projede yıllar süren gecikmeler ve maliyet aşımları yaşandı. 

Eleştirmenler ayrıca caminin esasen, 20 yıl iktidarda kaldıktan sonra 2019'da istifaya zorlanan eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika için gösterişli bir proje olduğunu iddia ediyor.

Popüler protestolar ve sonunda Cezayir ordusunun müdahalesi sonrasında istifa etmek zorunda kalan Buteflika, camiye kendi adını vermiş ve Şubat 2019'da açılışını yapmayı planlamış ancak bunu başaramamıştı.

Devasa caminin inşasına 16 Ağustos 2012'de başlandı ve 25 Şubat 204'te resmi açılışı yapıldı. Camiinin yaklaşık 900 milyon dolara mal olduğu ve Çinli bir firma tarafından inşa edildiği bildiriliyor.


 

Cezayir Haberleri

Cezayir: Filistin'i BM'ye tam üye devlet yapma zamanı geldi
Cezayir, Gazze'ye 162 ton insani yardım gönderdiğini duyurdu
Dünyanın en büyük camilerinden Cezayir Ulu Camii'nde ilk cuma namazı kılındı
Cezayir, Fransa’ya kaçırılan 2 milyon tarihi belgeyi almaya hazırlanıyor
İşçi Partisi’nden Cezayir’e Arap Birliği’nden çekilme çağrısı