Afganistan Milli Enerji Sirketi (Da Afghanistan Breshna Sherkat) (DABS), ülkenin artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere iki Özbek şirketiyle dört büyük elektrik iletim ve dağıtım projesi için her iki ülkeden üst düzey yetkililerin huzurunda anlaşma imzaladı.
DABS'ın açıklamasında anlaşmanın toplam bedelinin 243 milyon doları bulduğu belirtildi.
İmza töreninde konuşan DABS CEO'su Abdulbari Ömer, elektriğin Afganistan'ın temel ihtiyaçlarından biri olduğunu belirterek çeşitli devlet kurumlarının bu sektörde kendi kendine yeterliliğe ulaşmak için çalıştığını vurguladı.
Ömer, “Bu projeler sadece elektrik iletimi ve ülkenin aydınlatılması için değil, aynı zamanda büyük bir bilimsel, endüstriyel ve ekonomik dönüşüm yaratmak ve iki ülke arasındaki ikili ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmek için de oldukça önemli” dedi.
Yetkililere göre bu projeler tamamlandığında Afganistan Özbekistan'dan 800 ila 1.000 megavat arasında elektrik ithal edebilecek. Bu ek enerji, özellikle doğu vilayetlerinde sanayi parklarının güçlendirilmesinde, tarım tesislerinin iyileştirilmesinde ve yüzlerce istihdam yaratılmasında kilit bir rol oynayacak.
Ömer, “1.000 megavat gücün ülkeye gelmesiyle birlikte gençler için binlerce doğrudan ve dolaylı iş fırsatı oluşturulacak ve Afganistan sanayide kendi kendine yeterliliğe daha da yaklaşacak” dedi.
Özbekistan Enerji Bakanı Curabek Mirzamahmudov, bu sözleşmelerin iki ülke liderlerinin doğrudan desteğinin bir sonucu olduğunu belirterek Özbekistan'ın her zaman istikrarlı ve gelişmiş bir Afganistan istediğini vurguladı ve Özbekistan'ın projeleri zamanında tamamlamak için tüm kapasitelerini kullanacağı konusunda güvence verdi.
"Bugün imzaladığımız bu anlaşma liderlerimizin doğrudan desteğinin bir sonucudur. Özbekistan'da liderliğimiz Afganistan'ın istikrarlı ve gelişmiş bir ülke olması için Afganistan'ı ve halkını desteklemiştir. Bu proje, geçtiği her güzergah boyunca Afganistan sanayisinin büyümesinde önemli bir rol oynayacaktır" dedi.
DABS CEO'su daha önce TOLOnews'e yaptığı açıklamada, şirketin yerel enerji projelerinin yanı sıra Afganistan'ın enerji taleplerini karşılamak için diğer ülkelerle de büyük elektrik alım anlaşmaları imzalamak için çalıştığını söyledi.