ABD'de Başörtüsü Kararı: Ayrımcılık

ABD Anayasa Mahkemesi, bir mağazaya yaptığı iş başvurusunun “başörtülü olduğu için” reddedildiğini söyleyen Müslüman kadının ayrımcılığa uğradığına karar verdi.

ABD Anayasa Mahkemesi, Oklahoma'da bir giyim mağazasına yaptığı iş başvurusunun "başörtülü olduğu için" reddedildiğini söyleyen Müslüman kadın Samantha Elauf'un ayrımcılığa uğradığına hükmetti.

8’e karşı 1 oyla alınan kararla, mahkeme Samantha Elauf adına şirkete dava açan ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu’nu (EEOC) haklı buldu. Elauf, 2008 yılında 17 yaşındayken Tulsa şehrinde Abercrombie & Fitch’e ait bir çocuk giyim mağazasına satış görevlisi olmak için başvurmuş ancak ret cevabı almıştı.

İş görüşmesine başörtüsüyle gelen Elauf’un başvurusunu reddeden şirket, sebep olarak da başörtüsü giymesinin “satış görevlilerinin görünüm kurallarını” ihlâl etmesini göstermişti.

Davada görüş bildiren İslami gruplar, ABD’de iş dünyasında Müslümanlara karşı ayrımcılığın yaygın olduğunu söyleyerek Elauf’a destek vermişti. Görüşe göre, bir kadının başörtüsü giymesi ayrımcılığı tetikleyen bir unsur. EEOC de Müslümanların diğer inanç gruplarına göre daha fazla ayrımcılık şikâyetinde bulunduğunu belirtti.

Hristiyan, Yahudi ve Sih topluluklarından da mahkemeye Elauf’a destek veren bildiriler verildi.

Kaynak: Reuters

Haber Haberleri

Manavgat Belediyesine yönelik soruşturmada 3 kişi tutuklandı
Kocaeli'deki fabrika yangınında ölen ve yaralanan 13 çalışandan yalnızca biri sigortalı çıktı
“(Özel) Bir cellat görmek istiyorsa aynaya, CHP’nin geçmişine baksın”
Galata Kulesi'ne savaşlarda engelli kalan çocuklar ve sivillerin videosu yansıtıldı
BAE adına casusluk yapan 3 kişi gözaltına alındı