ABD Vizesi Almak İsteyenlere Sosyal Medya İncelemesi

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD'den vize almak isteyenlerin gerek duyulması hâlinde sosyal medya hesaplarının incelendiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, California eyaletinin San Bernardino kentinde düzenlenen saldırıda, saldırganlardan birinin “evlilik vizesi” olarak bilinen K-1 vize işlemleriyle ABD'ye girmesi üzerine gündeme gelen vize tartışmaları hakkındaki soruları yanıtladı.

Vize başvurularının sadece Dışişleri Bakanlığı tarafından değil İç Güvenlik Bakanlığı tarafından da gözden geçirildiğine dikkat çeken Kirby, “Herhangi bir vize türü başvurusu durumunda, K-1 türü olup olmadığına bakılmaksızın, her başvuru tek tek ele alınır.” dedi.

Kirby, “İç Güvenlik Bakanlığı ile danışarak karar veriyoruz. Başvuruyu inceleyen memur, mülakat durumunda ve işin kendi üzerine düşen bölümünde ihtiyaç veya gereklilik hissederse kişinin sosyal medya hesaplarına bakabilir ve bakıyorlar.” ifadesini kullandı.

Sosyal medya hesaplarının bütün vize başvurularında kontrol edilmediğini belirten Kirby, “Ayrıca, şu da bir gerçek ki birçok kişi hesaplarını koruma altında tutuyor ya da farklı kimlikler kullanıyor.” yorumunu yaptı. Kirby, sosyal medya üzerinden güvenliğin sağlanması anlamında çok fazla sonuç alınamayacağını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili ise konu üzerine AA muhabirine verdiği bilgide, başvuruyu inceleyen memurun, başvuru sahibinin sosyal medya hesabını ihtiyaç duyarsa kişi ile mülakat anında incelediğini söyledi. İsminin gizli kalmasını isteyen yetkili, “Mülakatı yapan memur, başvuran yabancının sosyal medya hesabını mülakat anında inceleyebilir. Biz Dışişleri Bakanlığı olarak böyle yapıyoruz.” dedi.

AA

Haber Haberleri

İstanbul Havalimanı günlük 1502 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu
Eskişehir merkezli yasa dışı bahis operasyonunda yakalanan 15 şüpheli tutuklandı
Van Saray Belediye Başkanı Acar hakkında soruşturma izni verildi
Emniyet Teşkilatı ve basına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
PKK’nın silahları tamamen bırakması için yasal çerçevenin oluşması gerekiyor