1. HABERLER

  2. HABER

  3. İhale Yolsuzluğunda Ayrıntılar Ortaya Çıkıyor
İhale Yolsuzluğunda Ayrıntılar Ortaya Çıkıyor

İhale Yolsuzluğunda Ayrıntılar Ortaya Çıkıyor

Kamu İhale Kurumu’ndaki yolsuzlukla ilgili verilen ifadelerde rüşvetin kargo zarflarıyla gönderildiği ortaya çıktı.

17 Şubat 2012 Cuma 11:04A+A-

 

ARZU YILDIZ'ın haberi:

Kamu bünyesinde yapılan ihalelerde usulsüzlük itirazlarını değerlendirip, araştırmakla görevli Kamu İhale Kurumu’na (KİK) yönelik operasyonda ele geçen belgeler ve polisin teknik takibiyle görüntülediği fotoğraflar, “rüşvetin belgesi mi olur” tezini çürüttü. Görüntülere göre müteahhitler, işlerinin daha kolay ve rahat yürümesi için KİK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya ve KİK raportörü Osman Turna’ya kargoyla gönderdiği kolilerde zarflar içinde paralar, saat ve çeşitli hediyeler çıktı.

Ankara’da Kamu İhale Kurumu’na 13 şubatta yapılan baskında KİK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya, raportörler Osman Turna ve Şenol Varüer ile çoğu müteahhit 19 kişi gözaltına alınmıştı. Üç işadamı Ankara Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgunun ardından serbest bırakılırken, 15 kişi ise dün sabah adliyeye çıkarıldı. Emniyette kalp krizi geçiren KİK yöneticisi Ali Kaya ise üç gündür Ankara Numune Hastanesi’nde tedavi görüyor.

rusvetiniz-kargoda_kik-kamu-ihale-kurumu.jpg

Şaibeli ihaleler

Operasyon kapsamında gözaltına alınan KİK raportörlerinden Osman Turna’nın ifadesine Taraf ulaştı. Polisin tesbitine göre, ‘Rüşvet almak’ ve ‘görevi kötüye kullanmak’la suçlanan Osman Turna’nın lehte rapor hazırlaması sonucu, şirketlere verilen ihaleler şöyle: “Antalya Su Kanal İdaresi Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığı’nca düzenlenen 2010/500517 ihale kayıt numaralı Atıksu Sisteminin İşletilmesi İhalesi, 2011/185354 kayıt numaralı Denizli Belediyesi Su Kanalizasyon Müdürlüğü tarafından 22.12.2011 tarihinde düzenlenen Merkez Atık Su arıtma Tesisinin 32 ay süreyle işletilmesi işi ihalesi, 2011/20562 ihale kayıt numaralı Manavgat Kızılağaç Kanalizasyon Yapımı İçin Malzeme Alımı İşi, 2009/188123 kayıt numaralı Mersin 1000 Kişilik Öğrenci Yurdu İnşaatı İhalesi, Kütahya-Örencik (Cazibeli Kısım) Sulaması İhalesi, 2010/568653 ihale kayıt numaralı Sirkeci-Uzunköprü Hattı HalkalıÇerkezköy İstasyonları KM:27+000-74+000 Arası Altyapının İyileştirilmesi İhalesi.”


Kolilerle para gönderildi

29 Aralık 2011 tarihinde Sevgi Varürer adına kargoyla gönderilen kolinin KİK raportörü Osman Turna’ya iletileceği yönünde gelen ihbarı değerlendiren polisler, kargo şirketinden KİK rapörtörü Şenol Varürer’in yakını Sevgi Varürer adına gelen koliye el koydular. Koli, Ankara Cumhuriyet Savcısı gözetiminde açıldı. Paketin içinde ayrı ayrı düzenlenmiş kargo paketleri bulundu. Kolide çıkan kargo poşetlerinden birinin alıcı bölümünde ‘Osman Bey’ ve ‘Ali Bey’ ibaresi yazılı ambalajlı poşet açıldığında; Raymond Weil Geneve marka kol saati, Longines marka kol saati, “Osman Bey’e” isimli poşette 50 adet 100 TL (5 bin TL) çıktı. Kolide bahsi geçen “Osman” ve “Ali” isimli kişilerin raportör Osman Turna ve halen Ankara Numune Hastanesi’nde tedavi gören KİK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya olduğu belirlendi.


Paranın şifresi kayıtta: İyi peynir

Ankara’da 1 milyar TL’yi bulan kamu ihalelerindeki usulsüzlük ve yolsuzluk operasyonunda teknik takibe takılan işadamlarının, rüşvet paralarını çeşitli ifadelerle kodladığı ortaya çıktı. Bir işadamı rüşvet parasını ‘iyi peynir’, kargoyla gönderilen ‘hediye’ eşyaları ise ‘kitap’ olarak ifade etmiş.


Parayı gönderdik, takip sende

Kamu İhale Kurumu’nda raportör olarak görev yapan Osman Turna ile işadamı Aytekin Karahan arasındaki telefon tapelerinde rüşvet trafiği, kodlu ifadelerle yapılıyor. Dinlemeye takılan o görüşmeler şöyle:

Osman: Aytekin hocam merhaba

Aytekin: Merhaba abi, nasılsın, iyi misin

Osman: Saol

Aytekin: Ha şimdi iyi peynirleri biz şey yaptık, oraya, siparişini verdik bir hafta içerisinde gelecekmiş

Osman: Tamam

Aytekin: Takip sende artık

Osman: Tamam oldu.

Aytekin: Kazara şey falan şey yapmasınlar...


Kitapları kargoyla yolladım

19 Mart 2011 günü saat 18:18’de Osman Turna ile Aytekin Karahan arasında geçen görüşme ise şöyle:

Aytekin: Hocam hani bizim bi iyi şeyler, o şey kitabının içerisinde bir o kitapta bir simetri var hani bir karşıdan bakınca ancak görüyorsun bir de yatay dikey taramalar var hani, yandan yatarken falan, o üç ya hani görüntü

Osman: Evet

Aytekin: Anladın mı

Osman: Tamam

Aytekin: Ha öyle bir özellikte olsun dedik eee çarşamba günü sende olacak

Osman: Tamam

Aytekin: Kargoyla çarşamba günü sizde. Bir de kitap var biliyorsun 64

Osman: Tamam anladım

Aytekin: Şey 64 sayfalık

Osman: 64 sayfa mı

Aytekin: Hı hı 64 sayfa kitap var

Osman: Tamam

Aytekin: Üç tane o kitaptan, öbür bi de o kitap var ya hani üç şeyleri anlatan Osman: Heh onların hepsi o arkadaşların adresine gidiyor tabi

Aytekin: Aynen öyle hepsi kendisine ulaşıyor

Osman: Tamam


IPhone telefon hediye

Bu arada polisin tesbitine göre MASS Arıtma Sistemleri İnş. ve San. Tic. A.Ş yetkilisi Aytekin Karahan ile ortağı Hasan Karaya’nın KİK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya’ya teslim edilmek üzere dört adet Iphone marka cep telefonu Kaya’nın şoförüne teslim etmiş.


Operasyon sonrası değerlendirme zirvesi

Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu, teknik takip sonucu KİK yönetici ve raportörlerine gönderilen kolileri, adreslere teslim edilmeden ele geçirdi. Yapılan araştırmaya göre koliler, bir kargo şirketi aracılığıyla Sevgi Varüer isimli kişinin “Çamlıca Mah. İller Bankası Lojmanları A/2 BL. D:28 Macunköy Yenimahalle/Ankara” adresine teslim edilmek üzere postalanmış. Faturanın ise “MASS Arıtma Sistemleri A.Ş.” isimli firma adına kesildiği öğrenildi. Operasyon üzerine MASS isimli şirket adına hareket ettiği öne sürülen Hasan Karakaya’nın KİK raportörleri Şenol Vanüer ile buluşmaları polisin teknik takibiyle görüntülendi. Polis kaydına göre Karakaya ve KİK raportörü, bu görüşmede operasyon ihtimali üzerine nasıl ifade verileceğini konuştu. Söz konusu hediye ve paraların da “Karakaya’nın annesinin bir dönem Ankara Numune Hastanesi’nde tedavi görmesinden dolayı annesine karşı ilgi ve alaka gösteren hastane çalışanları, hastabakıcılar ve asistan doktorlara verilecekti şeklinde ifade vermesini kararlaştırdıkları” öğrenildi.


Aranan işadamı bond çantayla KİK’te

Soruşturma kapsamında yapılan teknik takipte raportörler Osman Turna, Şenol Vanüer ve KİK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya’nın iş adamlarından rüşvet aldıklarına ilişkin görüntüler polis tarafından yapılan teknik takipte an be an kaydedildi. Kayda takılan isimlerden biri de firari sanık Fermak A.Ş’nin sahibi ve Kasımpaşaspor 1. Başkanvekili Ferit Rızvanoğlu. Kayıtlara göre Rızvanoğlu’nun, 5 Ocak 2012 günü saat: 14.40’ta Kamu İhale Kurumu ziyaretçi girişi önüne 34 ASF 48 plakalı aracıyla geldiği, bagajdan bond çantasını alıp kuruma girdiği belirlendi. Rızvanoğlu’nun ayrıca Kaya, Vanüer ile Turna ile telefon ve e-mail trafiği de teknik takibe yakalandı.

TARAF

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum