1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz Dergisi Mayıs 2019 Sayısı Çıktı!
Haksöz Dergisi Mayıs 2019 Sayısı Çıktı!

Haksöz Dergisi Mayıs 2019 Sayısı Çıktı!

Haksöz dergisinin Mayıs 2019 tarihli 338. sayısı çıktı. Derginin kapağında eleştiri ve tartışma zemininin inşasına dikkat çekiliyor.

08 Mayıs 2019 Çarşamba 11:59A+A-

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınına devam eden Haksöz dergisi, 338. Sayısını yeni bir mizanpajla yayınladı. Mayıs 2019 tarihli dergide çeşitli konular ele alırken kapak görselinde eleştiri ve tartışma zemininin inşasının öncelikli ihtiyaç olduğuna işaret ediliyor.

Gündem’de 31 Mart yerel seçimleri sonrası manzara tahlil ediliyor ve 15 Temmuz’dan bugüne yaşanan tüm sürecin tartışılması gerektiği vurgulanıyor. Kurgu ile günü idare etmek, reis yüceltmesi, adalet perspektifinde yaşanan sorunlar gibi hususların da değerlendirildiği yazıda yeni bir partiye değil, anlayışta yenilenmeye ihtiyaç olduğu ifade ediliyor.

Hamza Türkmen, AK Parti iktidarı ve icraatları karşısında nasıl bir tutum sahibi olmak gerektiğini tahlil ettiği yazısında toplumsal analizlerin yanı sıra AK Parti kimliği ile bağımsız İslami kimlik arasındaki irtibatın nasıl olması gerektiğine ilişkin tespitlerini paylaşıyor.

Haşim Ay, başta Sudan ve Cezayir olmak üzere İslam coğrafyasındaki aktüel gelişmeleri analiz ediyor. Ay, Sudan’daki olaylar bağlamında İslam dünyasındaki gelişmelere yaklaşımda yaşanan perspektif sorununu ve sığ yaklaşımları da gözler önüne seriyor.

Rıdvan Kaya, Müslümanların kendi aralarındaki iletişimini ele aldığı yazısında “Birbirimizi gerektiği gibi dinliyor muyuz?” diye soruyor. Sağlıklı iletişim için tevazuun, sabrın, söze ve sahibine hürmetin, meclis adabını gözetmenin önemine dikkat çekiyor.

Yusuf Yargın, kendine özgü üslubuyla “basiret” konusunu ele alıyor. Bu bağlamda ‘görme’nin, ‘bakma’nın gerçeğe ulaşmadaki fonksiyonlarına ve nasıllığına ışık tutuyor.

Cahit Çekmen, “Batı medeniyetinin son dişi” olarak nitelediği kültür emperyalizmi konusunu etraflıca değerlendiriyor. Kültür emperyalizminin doğuşu, küreselleşme, kapitalizm ve Protestan ahlakı gibi başlıklara değinen Çekmen, kültürün önemine ve küresel algı mühendisliğine de dikkat çekiyor.

Aurora Almnedral imzalı çeviri makalede Sri Lanka’daki bombalı saldırılardan Müslümanların nasıl etkilendiği ortaya konuyor.

Ümmet Erkan, Batı medeniyetinin kökenini analiz ettiği yazısında konuyu İslam ve medeniyet perspektifine getiriyor. Bu bağlamda kültürel mirasa sahip çıkmanın ve medeniyeti yeniden inşa etmenin önemine işaret ediyor.

Lütfi Çiftci, Allah’ın şiarları konulu yazısında, kimliğin, kişiliğin Allah’ı hatırlatması, insanları Allah’a taşıması gerektiğini ve varoluşun Allah’ın bir şiarı olarak belirmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Murat Kayacan, Mustafa Öztürk’ün “Kıssaların Dili” kitabındaki tespitlerini eleştirmeye ve tarihselcilik mevzuundaki görüşlerini tahlil etmeye devam ediyor.

Furkan Türkmen, ayetler ve rivayetlerden örneklerle Hz. Peygamber’in çocuklarla ve gençlerle iletişiminden detaylara yer veriyor.

Dergide geçtiğimiz aylarda ikinci kitabı “İlm-i Halimiz” yayınlanan Şefik Sevim ile bu kitabı ve Müslümanların gündemi/durumu üzerine bir röportaj var.

Bilal Menderes Polat, dramatik bir hikâyeyi konu alan bir denemesini dergi okuyucularıyla paylaşıyor.

Alaaddin Yurderi, Byung-Chul Han’ın “Şeffaflık Toplumu” kitabını genişçe analiz ederken Enes Yıldız da “kitaplık”ta yeni kitaplardan haber etmeye devam ediyor.

Bünyamin Doğruer’in de bir şiirine yer verilen dergide arka kapakise geçtiğimiz günlerde vefat eden Cezayir İslami hareketi liderlerinden Abbasi Medeni’ye ayrılmış.

haksoz-mayis2019-kapak-338.jpg

İRTİBAT: 0212 524 10 28
[email protected]

HABERE YORUM KAT

4 Yorum