1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Hafter Köşeye Sıkışınca Yine Ateşkese Sarıldılar
Hafter Köşeye Sıkışınca Yine Ateşkese Sarıldılar

Hafter Köşeye Sıkışınca Yine Ateşkese Sarıldılar

ABD Büyükelçiliği Libya'daki tüm tarafları Birleşmiş Milletler himayesinde siyasi müzakerelere başlamaya davet etti.

06 Haziran 2020 Cumartesi 23:36A+A-

ABD'nin Trablus Büyükelçiliği’nden Libya'daki tüm taraflara "yeniden ateşkesin sağlanması ve Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde siyasi müzakerelere başlanılması" çağrısı yapıldı.

Büyükelçiliğinin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Bütün tarafları Libya'daki tüm yabancı müdahaleleri reddetmeye, silah bırakmaya, yeniden ateşkese ve BM himayesinde siyasi müzakerelere başlamaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

İnsanların güvenliği ve mayınların temizlenmesi için ilgili yetkililerin yönlendirmelerine uyulması çağrısı yapılan açıklamada, evlerine dönmek isteyen masum sivillere yönelik bomba ve tuzaklanmış patlayıcı kullanılması kınandı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birliklerinin, ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerden temizlediği bölgelerde, sivilleri hedef alan çok sayıda tuzaklanmış mayın ve el yapımı patlayıcının döşendiği ortaya çıkmıştı.

Libya'nın BM Daimi Temsilcisi: Hafter'in macerası resmen sona erdi

Öte yandan Libya'nın BM Daimi Temsilcisi Tahir es-Sunni, "iktidar hırslısı" olarak nitelendirdiği ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in macerasının resmen sona erdiğini söyledi.

Sunni, UMH birliklerinin başkent Trablus ve Tarhuna'daki başarılarının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün zaferimizi kutluyoruz. Bugün Tarhuna özgürlüğüne kavuştu, iktidar hırslısının (Hafter'in) macerası resmen sona erdi. Trablus'un dik duruşu ve kahramanların fedakarlıklarıyla, bölgedeki karşı devrim ve militarizasyon projesi sona erdi" ifadelerini kullandı.

Yakın zamanda geçmiş defterlerin kapatılacağını belirten Sunni, şunları kaydetti:

"Yakında doğu, batı, kuzey, güney hep birlikte oturacağız, diyalog kuracağız, uzlaşacağız, hoşgörülü olacağız. Herkesi - özellikle de gençleri - geçmişten ders almaya ve siyasi iradeleri üzerinde hakimiyet kurmak isteyenler ya da savaş tüccarlarına izin vermemeye çağırıyorum."

Hafter milislerini dün başkent Trablus'un il sınırlarının tamamından çıkardıklarını duyuran Libya ordusu, bugün de başkentin 90 kilometre güneydoğusundaki Tarhuna vilayetinde kontrolü sağladığını açıklamıştı.

Kaynak: Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT

1 Yorum