1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Cumhuriyet’in İlahiyatçıları ve Ayasofya
Cumhuriyet’in İlahiyatçıları ve Ayasofya

Cumhuriyet’in İlahiyatçıları ve Ayasofya

Cumhuriyet’in ilahiyatçılarına göre Ayasofya’nın müze yapılması değil ama camiye tebdili yanlışmış!

12 Temmuz 2020 Pazar 12:59A+A-

HAKSÖZ-HABER

Ayasofya’nın Kemalist tahakkümden kurtarılıp yeniden Rabbu’l Alemin’e ibadet edilen bir mescide dönüştürülmesi kararına kısık sesle karşı çıkabilen laikler ilahiyatçı sıfatlı demagogların sözlerine sığınmış!

Ayasofya kararı karşısında CHP sessiz kalırken Cumhuriyet gazetesi gibi kimi fudamentalist Kemalist çevreler orasından burasından çekiştirerek kararı eleştirmeyi sürdürüyorlar. Bu bağlamda içeriden ve dışarıdan farklı çevrelerin itirazlarını, eleştirilerini seslendirerek duruma ilişkin klasik tutumlarını sürdürmeye çalışıyorlar. 

Bugün de Cumhuriyet manşetine taşıdığı bir haberle Ayasofya kararını eleştirmeyi sürdürmüş. ‘Cumhuriyet hukukunun hiçe sayıldığı, çiğnendiği’ vurgusunu öne çıkartan gazete ‘yakınması’nı delillendirme sadedinde birtakım hukukçu, siyasetçi ve ilahiyatçıların görüşlerine yer vermiş. Bunlar arasında şüphesiz en dikkat çekici olanlar ilahiyatçı sıfatıyla görüşlerine yer verilenler. 

Bahsi geçen ‘meşhur ilahiyat otoriteleri’nin görüşleri olarak gazete şunları aktarmış:  

“… İlahiyatçı Cemil Kılıç da Ayasofya’nın cami yapılmasının İslamın temel öğretilerine aykırı olduğunu belirterek, “Bu karar Kuran’a aykırı bir karardı. Hz. Muhammed, Yahudilere ve Hıristiyanlara ait bir mabedi camiye çevirmiş değildir. Tam tersine İslam için ilke şudur. Bütün yeryüzü müminlere mescit kılınmıştır. Dolayısıyla kralların, sultanların yaptığı mekânlara müminlerin ihtiyacı yoktur. Fetihçi anlayış bu çağda geçerli değildir. Bu kararı doğru görmüyorum. Tarih içerisinde bu kararın mahkum edileceğine inanıyorum” dedi.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Hayri Kırbaşoğlu da “Hac Suresi’nde fethedilen yerdeki mabedlerin camiye çevrilmesi yasaktır. Şu an bu yapılan İslama aykırıdır. Kılıç haklı kavramı kullanılıyor. Bu kavramın İslamla alakası yoktur” dedi.

Yapılanın, oy kaybeden bir iktidarın attığı bir adım olduğunu söyleyen Kırbaşoğlu, “Politik bir karar. Bu durumun içeride ve dışarıda çok büyük sorunlar çıkaracağı ortada. ‘Denize düşen yılana sarılır’ derler, ancak iktidar bu hamle ile kendi ayağına sıkmıştır’ diye konuştu….” 

Acaba bu isimler Ayasofya’nın müze olarak kalmasını savunarak aslında neyi savunduklarının farkındalar mı? Açıkçası bu zatı muhteremlerin sorun olarak gördükleri şeyin Kemalist tapınağın mescide dönüştürülmesi olduğu anlaşılıyor. Cemil Kılıç için bu gayet normal ama Hayri Kırbaşoğlu’na ne demeli? İktidara muhalefet edeceğim diye bu kadar saçmalamak onun için bile fazla olmuş! 

HABERE YORUM KAT

17 Yorum