1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. ABD Eski Ortağını Terör Örgütü Listesine Aldı
ABD Eski Ortağını Terör Örgütü Listesine Aldı

ABD Eski Ortağını Terör Örgütü Listesine Aldı

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran tarafından desteklenen Asaib Ehl el Hak örgütünü küresel terör örgütü olarak tanımladı.

26 Mart 2020 Perşembe 01:03A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran tarafından desteklenen Asaib Ehl el Hak örgütünü küresel terör örgütü olarak tanımladı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamaya göre, söz konusu örgüt terör listesine alınırken, örgütün lideri Kays el Hazali ile kardeşi Leys el Hazali de terörist listesine dahil edildi.

İki isim, 2007-2009 yılları arasında ABD'nin Irak'ta hapishanelerinde kalmıştı.

Asaib Ehl el Hak

Asaib Ehl el Hak örgütünün, Şii din adamı Mukteda Es Sadr’ın liderliğini yaptığı Sadr Grubu’ndan ayrılanlar tarafından tesis edildiği biliniyor. Kurucu üyeleri ile komutanlarının tamamı Sadr Grubu kadrolarından. Sadr Grubu’ndan ayrıldıktan sonra, amacı “Amerikalı kuvvetlerle mücadele” olan özel bir örgüt kuran bu kişiler, Amerikalı ve Iraklı kuvvetlere yönelik 6 bin saldırı gerçekleştirdiklerini iddia ediyor.

Kays El Hazali, Sadr Grubu’na bağlı Mehdi Ordusu’ndan Amerika’nın Irak’a müdahalesinden bir sene sonra 2004 yılında ayrılarak, özel bir hareket kurdu. Mehdi Ordusu ile Iraklı hükümet kuvvetleri ve Amerikalı kuvvetler arasında ateşkes anlaşması imzalandıktan sonra Mukteda Es Sadr’ın emirlerini dikkate almaksızın savaşın devam etmesine yönelik emirler vermekte ısrar etmesi, El Hazali’nin Mehdi Ordusu’ndan fiili olarak ilk ayrılışıydı.

Kays Al Hazali ve Ekrem El Kabi’nin de aralarında bulunduğu din adamlarının kurduğu Asaib Ehl el Hak milislerinin sayısı, 2007 yıllarında 3 bini geçmezken şu anda sayının 10 bini aştığı belirtiliyor.

Fetvayla kurulan Haşdi Şabi ve Asaib Ehl el Hak

Şii din adamı Ayetullah Sistani 16 Haziran 2014’de bir fetva yayınlayarak bütün Şii oluşumları IŞİD’e karşı savaşmaya, güvenlik güçlerine gönüllü olarak destek vermeye çağırmıştı. Sistani, yayınladığı fetvasında IŞİD’e karşı savaşmanın farz-ı kifaye (tüm Müslümanlar üzerine bir sorumluluk) olduğunu belirtiyordu. Bu fetvanın ardından bir komite kurularak teşkil edilen oluşuma Haşdi Şabi adı verilmişti.

Haşdi Şaabi’nin resmi sözcüsü Kerim Nuri şunları kaydetmektedir:

“Haşdi Şaabi yapılanması birçok grubu içine almaktadır. Bunların en önemlileri; 24 bin savaşçısı olan Bedr örgütü, 8 bin savaşçısı olan Irak Hizbullahı Ketibeleri, 6 bin savaşçısı olan Seraya Selam Ordusu, 10 bin savaşçısı olan Asaib Ehl el Hak örgütüdür.”

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum