1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ARAKAN

  4. Zulümden Kaçamayan Halk: Arakanlı Müslümanlar
Zulümden Kaçamayan Halk: Arakanlı Müslümanlar

Zulümden Kaçamayan Halk: Arakanlı Müslümanlar

Myanmar ordusunun ekimin başından beri yürüttüğü operasyonlar nedeniyle 400’ü aşkın Arakanlının hayatını kaybettiği bildirildi.

25 Kasım 2016 Cuma 09:57A+A-

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Myanmar ordusu ekim ayından bu yana Arakanlı müslümanlara yönelik büyük bir operasyon yürütüyor. İngiltere merkezli Myanmarlı Rohingyalar Organizasyonu, operasyon nedeniyle ekim ayının başından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 400’ü aştığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar’ın Arakanlı müslümanlara “etnik temizlik” uyguladığını söylüyor.

Operasyon Nasıl Başladı?

BM yetkilileri tarafından “dünyanın en çok zulüm görmüş olan ve bu zulümden kaçamayan halkı” olarak nitelendirilen Arakanlı müslümanlara yönelik son operasyonlar, Myanmar’ın Bangladeş sınırındaki küçük bir kasabada yaşananlarla başladı.

9 Ekim’de bıçaklı eylemciler Raghine kasabasındaki polis karakollarına saldırdı, 9 polis memuru öldürüldü.

Myanmar yönetimi saldırıyı yurtdışı kaynaklı grupların gerçekleştirdiğini iddia ederek, Arakanlı müslümanları hedef alan geniş çaplı operasyonlar başlattı.

“Siviller Katledildi”

İnsan hakları örgütleri, Myanmar ordusunun Arakanlı müslümanlara ait köyleri tamamen haritadan sildiğini, pek çok sivilin yaşadıkları yerleri terk etmek durumunda kaldıklarını söylüyor.

Bangladeş’e iltica eden bazı Arakanlı müslümanlar, kaldıkları kamplarda BBC’ye konuşmuş ve Myanmar ordusunun evlerini, camilerini yakıp sivilleri katlettiğini söylemişti.

hrw_uydu_fotograflari.jpg

“Yıkılan Evlerin Sayısı Bini Aştı”

New York merkezli insan hakları kuruluşu Human Rights Watch’un (İnsan Hakları İzleme Örgütü) yetkilileri yıkılan evlerin sayısının bini aştığını söylüyor ve “Acilen BM’nin bölgeye bağımsız denetçiler göndermesine izin verilmeli.” diyor.

HRW Asya Direktörü Brad Adams, “Son uydu fotoğrafları, Arakanlıların köylerindeki yıkımın Myanmar yönetiminin dile getirdiğinden çok daha büyük olduğunu gösteriyor.” diye konuşuyor.

BM ise Arakanlıların yaşadıkları köylerin neredeyse tamamının “güvenlik bölgesi” ilan edildiğini, 150 bin kişiye gidecek olan yardımları ulaştırmanın şu ân için mümkün olmadığını belirtiyor.

Myanmar Yönetimi Ne Yapıyor?

Myanmar’ın fiilî lideri olan Ang San Su Çi, Arakanlı müslümanlara yönelik operasyonlar konusunda şu âna kadar kapsamlı bir açıklama yapmadı.

1991’de “demokratik haklar için gösterdiği pasif direniş” nedeniyle Nobel Barış Ödülü verilen Ang San Su Çi, Arakanlı müslümanlara yönelik insan hakları ihlâllerinin kapsamlı bir soruşturmayla inceleneceğini söylemiş ancak Myanmar ordusınun operasyonlarını eleştirmemişti.

Myanmar’da “güvenlik” konusundaki karar mekanizmasında tek söz sahibi kuruluş ordu.

Bangladeş Yönetimi Ne Yapıyor?

Pekçok Arakanlı müslüman ekimde başlayan operasyonların ardından ülkeden iltica etmeye çalışıyor.

30 bini aşkın Arakanlı operasyonların başlamasından bu yana evlerini terk etmiş durumda. Gittikleri ilk yer ise Bangladeş.

Son haftalarda Bangladeş’e giden Arakanlı sayısının 2 bini aştığı tahmin ediliyor.

Ancak Bangladeş hükümeti, çarşamba günü yaptığı bir açıklamada, ülkeye “kaçak yollardan giren” Arakanlıların Myanmar’a iade edileceğini söyledi.

Bangladeş’in sınır kasabası Cox’s Bazar karakolunda görevli polis memuru Shyamol Kumar Nath, Fransa merkezli haber ajansı AFP’nin sorularını yanıtlarken, 70 Arakanlıyı sınırı geçmeye çalışırken yakaladıklarını ve Myanmar’a geri göndereceklerini söylüyor.

Arakanlılar ise geri gönderilmeleri hâlinde Myanmar ordusu tarafından öldürüleceklerini vurguluyorlar.

(Tıklayın: Arakan: Zulmün Bitmediği Coğrafya)

(Tıklayın: Zulmün Ateşi Arakanlı Müslümanları Yakıyor!)

(Tıklayın: Birleşmiş Milletler: 30 Bin Arakanlı Yerinden Oldu)

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT