1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. “Zulmü İfşa Eden Gazetecilerin Mahkûm Edilmesi Kabul Edilemez”
“Zulmü İfşa Eden Gazetecilerin Mahkûm Edilmesi Kabul Edilemez”

“Zulmü İfşa Eden Gazetecilerin Mahkûm Edilmesi Kabul Edilemez”

BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric, Myanmar’daki Reuters muhabirlerine verilen hapis cezasına ilişkin, “Bu gazetecilerin mahkûm edilmesi kabul edilemez.” dedi.

04 Eylül 2018 Salı 17:02A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara yönelik yargısız infazlarla ilgili askerî belgeleri ifşa ettikleri gerekçesiyle Reuters haber ajansının iki muhabirinin yedişer yıl hapse mahkûm edilmesine tepki gösterdi.

AA’da yer alan habere göre Dujarric, yaptığı yazılı açıklamada, “Genel Sekreter (Antonio Guterres) bugün Myanmar’da gazeteciler Wa Lone ve Kyaw Soe Oo’nun suçlu bulunmasını ve yedişer yıl hapse mahkûm edilmesini endişeyle not ediyor. Guterres, yetkilileri kararlarını yeniden gözden geçirmeye davet ediyor.” ifadelerini kullandı.

İfade ve bilgi alma özgürlüğünün önemine işaret eden Dujarric, “Bu gazetecilerin Arakan eyaletinde Müslümanlara yönelik büyük çapta insan hakları ihlallerini haberleştirirken mahkûm edilmesi kabul edilemez. Genel Sekreter Guterres gazetecilerin serbest bırakılması için haklarını savunmaya devam edecek. Guterres, Myanmar’da basın özgürlüğü ve tüm insan haklarına saygı duyulması çağrısı yapıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Ne Olmuştu?

Yangon Mahkemesi, yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunan Wa Lone ve Kyaw Soe Oo’yu Devlet Sırları Yasası’nı ihlal etmekten suçlu bularak yedişer yıl hapse mahkûm etmişti.

Muhabirler, 13 Aralık’ta ellerinde Arakan eyaletindeki bir mevkinin haritası ve askerî raporların bulunması üzerine Devlet Sırları Yasası çerçevesinde tutuklanmıştı.

Myanmar’da parlamento binası yakınında drone ile görüntü aldıkları iddiasıyla 27 Ekim’de gözaltına alınan gazeteciler Lau Hon Meng ve Mok Choy Lin ile Myanmar vatandaşı şoför ve yerel gazeteci Aung Naing Soe da ruhsatsız drone bulundurmaktan yargılanmıştı. TRT World adına çalışan 4 kişi, 10 Kasım’da ikişer ay hapse mahkûm edilmişti.

Myanmar yönetiminin özellikle orduyla bağlantılı konularda özgür basına baskıyı artırdığı ifade ediliyor.

BM raporlarına göre, 700 binden fazla Arakanlı Müslüman, 25 Ağustos 2017’den bu yana Myanmar’da zulüm ve katliamlardan kaçarak Bangladeş’e sığındı. Köylerinin bazıları tamamen yakılan Arakanlı Müslümanlardan binlercesinin katledildiği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT