1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Zindanlarda 5300 Filistinli Esir Daha Var!
Zindanlarda 5300 Filistinli Esir Daha Var!

Zindanlarda 5300 Filistinli Esir Daha Var!

Esirler dosyasının kapanmadığına dikkat çeken Filistin Esirler Bakanlığı, İsrail'de 5300 esirin daha olduğunu söyledi.

21 Ekim 2011 Cuma 12:02A+A-

Esir takası anlaşması işgal zindanlarındaki anlaşma dışında kalan diğer esirleri de umutlandırdı.

Filistin Esirler ve Özgürlüğüne Kavuşanlar Bakanlığı, esir takası anlaşmasının birinci aşaması uyarınca 477 Filistinli esirin serbest bırakıldığını ve işgal zindanlarında hâlâ 5300 Filistinli esirin bulunduğunu söyledi.

Bakanlık, bu esirlerin 526'sının Gazze Şeridi'nden, 131'inin 1948'de işgal edilen Filistin topraklarından, 295'inin Kudüs'ten ve diğerlerinin de Batı Yaka'dan olduğunu bildirdi.

Filistin Esirler Bakanlığı Enformasyon Müdürü Riyad El-Eşkar, dün (20 Ekim Perşembe) konuyla ilgili bir bildiri yayınladı. Filistin Enformasyon Merkezi'ne de ulaşan bildiride, esir Nail El-Bergusi'nin serbest bırakılmasının ardından 1948'de işgal edilen topraklardan esir Kerim Yusuf Fadl Yunus'un Filistinli esirlerin piri ünvanını teslim aldığı kaydedildi.

Dünyadaki en eski esir ünvanına da sahip olan Kerim Yusuf Fadl Yunus'un 29 yıldır Siyonist işgal zindanlarında yattığı, 6 Ocak 1983'te tutuklandığı ve müebbed hapse mahkum edildiği bildirildi.

1993'teki Oslo Anlaşması'ndan önce tutuklanan eski esirlerin listesinin 299 esirden 126 esire gerilediğini ifade eden El-Eşkar, işgal zindanlarında yirmi yıldan fazla kalan esir sayısının da esir takası anlaşmasıyla birlikte 145 esirden 51 esire düştüğünü söyledi.

Filistin Esirler ve Özgürlüğüne Kavuşanlar Bakanlığı, esir takası anlaşmasının Filistin halkı ve direnişi için tarihi bir başarı olduğunu belirterek, esirler dosyasının henüz kapanmadığına ve işgal zindanlarında hâlâ yüzlerce Filistinli esir bulunduğuna dikkat çekti.

***

Kassam, İşgalciyi Takasın İkinci Aşamasından Vazgeçmemesi Yönünde Uyardı

İslami Direniş Hareketi (Hamas) askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları, Siyonist işgal rejimini esir takası anlaşmasının ikinci aşamasını uygulamaktan vazgeçmemesi yönünde uyardı.

Hamas Hareketi ile Siyonist işgal rejimi arasında imzalanan esir takası anlaşması uyarınca Siyonist esir asker Gilad Şalit'e karşılık işgal zindanlarından iki aşamalı olarak 1027 Filistinli esir serbest bırakılacak. Takasın dün gerçekleşen birinci aşamasında 477 Filistinli esir serbest bırakıldı.

İzzeddin El-Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde, Hamas'ın askeri kanadının internet sitesinde yayınlan açıklamasında şöyle dedi: "Anlaşmanın ikinci aşamasını gerçekleştirmekten vazgeçmek Siyonist düşmanın çıkarına değil."

Ebu Ubeyde, Hamas'ın serbest bırakılacak esirlerin isimlerinin belirlenmesine karışmayacağını, isimlerin Mısır tarafından belirleneceğini söyledi.

Anlaşmaya göre ikinci aşamada serbest bırakılacak esirler için belirli ölçüler konulduğunu ifade eden Ebu Ubeyde, ikinci aşamada serbest bırakılacak esirler arasında adi suçlardan mahkum olanlar ve mahkumiyet süreleri bitmek üzere olanların yer almayacağını belirtti.

Ebu Ubeyde, ikinci aşamada önceliğin yaşlı ve hasta esirlerle zindanda yirmi yıl ve daha fazla süre kalan esirlere verileceğini bildirdi.

İzzeddin El-Kassam Tugayları sözcüsü, anlaşmanın aracısı olarak Mısır'ın ikinci aşamanın bu ölçülere uygun bir şekilde gerçekleşeceğine dair güvence verdiğini söyledi.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT