1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Zebadani'ye Ağır Hava Saldırısı
Zebadani'ye Ağır Hava Saldırısı

Zebadani'ye Ağır Hava Saldırısı

Direnişçilerin Lübnan sınırına yakın son kalesi olan Zebadani, Hizbullah ve rejim güçleri tarafından kıskaca alındı. Şehre uçaklarla varil bombaları atılıyor. Direnişçiler, kente 48 saatte 130 hava saldırısı yapıldığını söylüyor.

06 Temmuz 2015 Pazartesi 12:16A+A-

Rejim güçleri ve direnişçiler arasında son 3 yılda birkaç defa el değiştiren ve Şam-Beyrut yolu üzerinde bulunan kent, Lübnan’dan Suriye’ye geçişler açısından hayati önem taşıyor. Kent ayrıca, Suriye savaşında direnişçilerin eline geçen ilk şehir olma özelliğine sahip. Zabadani, Suriye’nin başkenti Şam’ın 45 km kuzeybatısında ve direnişçiler Lübnan sınırına yakın son yeri.

Hizbullah ve Esed’den eş zamanlı saldırı

zebadani.jpg

Lübnan’da bulunan Şii Hizbullah’a bağlı güçler ve Suriye rejimine bağlı askerler Zebadani’ye saldırılarını eş zamanlı olarak Cuma günü başlattı. Saldırı ilk olarak Batı’dan yani Lübnan sınırından başladı.

Direnişçiler Suriye İnsan Hakları Gözlemevi son çatışmaların Cumartesi günü Hizbullah ve Esed rejmine bağlı 14 kişinin öldüğünü açıkladı. Direnişçiler yoğun saldırılara rağmen kentte direndiklerini  ve Pazar günü de birçok Hizbullah militanı ve rejim askerini öldürdüklerini söylüyor.

Kente 48 saatte 130 hava saldırısı

Direnişçiler, Zebadani’nin rejim güçleri tarafından havadan da bombalandığını savundu. Suriye Devlet Televizyonu da kente düzenlenen ağır bombardımanın görüntülerini yayınladı.

Görüntülerde kentin özellikel batı yakasının bmbardımandanlar sebebiyel duman içinde olduğu görülüyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi kente 48 saat içinde 130 hava saldırısı düzenlendiğini söylüyor.

Direnişçilere göre havadan yapılan bombardımanlarda tahribat gücü yüksek ancak nokta hedef atışı yapamayan varil bombaları ve deniz mayınları kullanılıyor.

Al Jazeera’nin görüştüğü bölge kaynaklarına göre şehirdeki sivillerin çoğu tahliye edilse de kentin doğusunda halen binlerce sivil var.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT