1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Zebadani'ye 1 Ayda Bin 10 Varil, 800 Vakum Bombası Attılar
Zebadani'ye 1 Ayda Bin 10 Varil, 800 Vakum Bombası Attılar

Zebadani'ye 1 Ayda Bin 10 Varil, 800 Vakum Bombası Attılar

Esed güçlerine bağlı savaş uçaklarından Zebadani'ye bir ay içerisinde yaklaşık bin 10 varil, 800 vakum bombası atıldı.

30 Temmuz 2015 Perşembe 15:44A+A-

Esed güçlerine ait savaş uçakları, bir aydan bu yana başkent Şam'ın kuzeybatısında yer alan Zebadani ilçesine yaklaşık "bin 10 varil, 800 vakum" bombası attı.

Suriye Medya Konseyi'nden yapılan açıklamada, rejime ait savaş uçaklarının başkent Şam'ın kuzeybatısında Lübnan sınırında yer alan ve stratejik konumda bulunan Zebadani ilçesine bir aydan bu yana varil ve vakum bombasıyla saldırdığı belirtildi.

İlçe ve çevresinde direniş gruplarıyla Hizbullah destekli rejim güçleri arasında zaman zaman yoğun çatışmaların yaşandığı ifade edilen açıklamada, "Muhalif birlikler Zebadani ilçesi ve çevresinde bir aydan bu yana 200 Hizbullah teröristini öldürdü. İlçede en son Hizbullah'ın üst düzey saha komutanlarından Hüseyin Ratib Mehran ölü ele geçirildi" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Şam yönetiminin verdiği büyük zayiatlardan dolayı bir gün içerisinde ilçeye 40 varil 14 vakum bombası ile 20 adet karadan karaya atılan füzeyle saldırdığı da aktarıldı.

Stratejik önemi

Şam’ın kuzeybatısında, başkenti Lübnan’a bağlayan karayolunun 45'inci kilometresinde yer alan Zebadani, 2012’de direnişçilerin ülkede ele geçirdiği ilk bölgelerden sayılıyor. Son üç yılda rejim güçleri ve direnişçiler arasında birkaç defa el değiştiren ilçe, hayati önem taşıyor.

Direnişçilerin Lübnan sınırına yakın son kalesi olan Zebadani, Lübnan’da direnişçilere destek veren Sünnilerin yaşadığı dağlık bölgede bulunuyor. Direniş birliklerinin Lübnan’daki Sünni müttefiklerinden aldıkları yardımları, Zebadani üzerinden Şam’ın kuzeyindeki Kalamun’a rahatlıkla ilettiği belirtiliyor. Dağlık bölge olan Kalamun, büyük ölçüde direnişçilerin elinde bulunuyor. Direnişçiler buradan, çeşitli tali yollar vasıtasıyla Hama ve Humus gibi ülkenin iç kesimlerindeki bölgelere yardım sevkıyatı yapıyor.

Rejim ise Direnişçilere yardım ulaştıran yolu kesmek için Zebadani’yi ele geçirmek istiyor. Ayrıca, bölgenin rejimin eline geçmesi, direnişçilerin ağır zayiat verdirdiği, Lübnan içlerine girerek zaman zaman taciz ettiği Hizbullah için de hayati önem taşıyor.

AA

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT