1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Zalim Esed'in Yabancı Katilleri
Zalim Esed'in Yabancı Katilleri

Zalim Esed'in Yabancı Katilleri

Esed'in saflarında başta İran, Afganistan ve Lübnan’dan olmak üzere on binlerce lejyoner (yabancı asker) bulunuyor. Savaşçılar, Bağdat’tan uçakla ya da G.Kıbrıs’tan motorlarla geliyor.

06 Mart 2015 Cuma 06:53A+A-

Cihat Arpacık / Yeni Şafak

Suriye’de, Şam rejimi saflarında savaşmak için gelen ve sayıları onbinlerle ifade edilen yabancı savaşçı bulunuyor. Sadece geçtiğimiz nisan ayında 40 bini Irak’tan 20 bini ise Lübnan’dan olmak üzere 60 bin yabancı, Suriye’ye getirildi. Bu gruplar bölgedeki ‘sünni’ gruplara karşı savaşıyor. Büyük bir kısmını şiilerin oluşturduğu bu ‘öteki yabancılar’, yalnızca Irak ve Lübnan’dan gelmiyor. İstihbarat analiz raporlarına göre ‘insan kaynağı’ dünyanın her yanına dağılmış durumda. Afganistan, Nijerya, Yemen, Moritanya, Pakistan ve Bangladeş’den gelen onbinlerce kişi belli vaatler ya da ücret karşılığında cepheye sürülüyor. ‘Şii direniş hattı’nın sünnilere karşı müdafaasını ise İran organize ediyor.

Suriye’de Afgan Dramı

Suriye’de savaşan gruplara ‘insan kaynağı’ desteği, en başta Afganlardan geliyor. Genellikle ABD’nin Afganistan saldırısının ardından İran’a kaçan şii Afganlar, bu devletin baskılarıyla Suriye’ye muhaliflere karşı savaşmak üzere gönderiliyor. O Afganlardan ikisi geçtiğimiz ay Esed birliklerine karşı savaşan İslam Cephesi örgütü tarafından yakalandı. İslam Cephesi’nin görüntülü sorguladığı Afganlardan biri, İran’da cezaevine atıldıktan sonra kendisine ulaşıldığını ve özgürlük vaadi karşılığında Suriye’deki savaşa gönderildiğini, burada savaştığı için ailesine maddi yardım yapıldığını söyledi. Diğer Afgan ise kendisine ulaşanların, “Suriye’de selefiler Zeynebiye Camii’ni yıkacak” dediğini belirtti ve mezhepsel faktörler nedeniyle Suriye’ye gittiğini iddia etti.

İki ana rota

Suriye’ye gönderilen ‘öteki yabancılar’ bu ülkeye ulaşmak için iki ana rotayı takip ediyor. En kestirme ulaşım, Bağdat’tan Şam’a uçak seferleri. Diğeri ise Lübnan’dan Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne gitmek, oradan da motor veya botlarla Tartus Limanı’na varmak. Yabancı savaşçıların Suriye’ye sevkiyatını ise İran’ın Irak’taki en önemli askeri yetkilisi Ebu Mehdi el Muhandis yürütüyor. Muhandis ise İran’ın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye bağlı çalışıyor, raporlarını direkt olarak ona iletiyor. Suriye’deki rejime destek vermek için bölgeye ‘emekli edilerek’ gönderilen üst düzey Rus askerler de, hâlâ Şam yönetiminin elinde bulunan Tartus ve Lazkiye limanlarında şii milislere askeri eğitimler veriyor.

HABERE YORUM KAT