1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yunanistan'da Göçmenler Yaşam Mücadelesi Veriyor
Yunanistan'da Göçmenler Yaşam Mücadelesi Veriyor

Yunanistan'da Göçmenler Yaşam Mücadelesi Veriyor

Afganistan'dan Yunanistan'a gelen yaklaşık 400 kişiden oluşan 70 aile, Atina'da kurdukları kampta yaşıyor.

27 Temmuz 2015 Pazartesi 12:44A+A-
Afganistan'dan daha iyi yaşam koşulları için Yunanistan'a gelen yaklaşık 400 kişiden oluşan 70 aile, başkent Atina'nın Pedio Tou Areos Meydanı'na kurdukları kampta yaşam mücadelesi veriyor.
 
Bölgede üç hafta önce kurulan ve aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu kampta temizlik ve hijyen hususunda büyük sıkıntılar yaşandığı gözlenirken, başkent Atina'da son bir haftadır etkisini sürdüren sıcaklar, kamptaki hayatı daha da zorlaştırıyor.
 
Tuvalet ve su gibi temel ihtiyaçlarını sağlıklı koşullarda gideremeyen göçmenler, kampta elektrik sorunu da yaşıyor. Başkentte faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yemek yardımları da çoğu zaman yetersiz kalıyor.
 
Yunanistan'da geçici olarak kaldıklarını, asıl hedeflerinin Kuzey Avrupa'ya ulaşmak olduğunu söyleyen göçmenler, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin kendilerine iyi bir gelecek sunamayacağını ifade ediyor.
 
Kampta yaşayan 22 yaşındaki Abay Jeyn AA muhabirine kendisinin ve kampta yaşayan çoğu kişinin Yunanistan'da yaşamak istemediğini ifade etti.
 
Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizin kendisine iyi bir gelecek sunamayacağını söyleyen Jeyn, "Bu ülkede yaşayan yakınlarım var. Eskiden Yunanistan'ın iş ve para kazanmak açısından iyi olduğunu fakat şimdi bu durumun değiştiğini söylüyorlar." dedi.
 
Üç gün önce kampta yaşamaya başlayan Bahit ise Yunanistan'da yaşadığı zorlukları ve bu ülkeye gelişini şöyle anlattı:
 
"Atina'ya Midilli adasından geldim. Orada 20 gün, belkide daha fazla sokakta yaşadım. Atina'ya gelince durumun değişeceğini umuyordum. Fakat burada da aynı zorluklar devam ediyor. Sanırım Avrupa'ya gidene kadar bu zorluklar bitmeyecek"
 
"Göçmenlerin Yunanistan'dan beklentisi yok"
 
Yunanistan Afgan Göçmenler ve Mülteciler Topluluğu Başkanı Ruiz Kazım da kampta şu an yaklaşık 400 kişiden oluşan 70 ailenin yaşadığını söyledi. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğunu belirten Kazım, göçmenlerin geçici olarak Yunanistan'da kaldıklarını, asıl hedeflerinin Kuzey Avrupa ülkeleri olduğunu ifade etti.
 
Kazım, "Bu kampta yaşayan herkes ülkedeki ekonomik krizin farkında. Bu yüzden Yunanistan'dan beklentileri yok. Burada geçici olarak kalıyorlar. Asıl hedefleri Kuzey Avrupa ülkelerine gitmek" dedi.
 
Yunanistan'a bu yıl yasa dışı yollarla gelenlerin sayısının üç kat arttığı, 2014 yılının ilk çeyreğinde Yunan Sahil Güvenliği tarafından 2 bin 863 kaçak göçmenin yakalandığı ifade ediliyor. Ülkeye bu yıl gelen göçmen sayısının 10 bin 445'e yükseldiği belirtiliyor.
 
Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin verilerine göre, sadece bu yılın Mart ayında doğu Ege Adaları'nda 6 bin 498 kaçak göçmenin yakalandığı kaydediliyor.
 
(AA)

HABERE YORUM KAT