1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. YPG ile Esed Arasında 'Özerklik' Anlaşmazlığı
YPG ile Esed Arasında 'Özerklik' Anlaşmazlığı

YPG ile Esed Arasında 'Özerklik' Anlaşmazlığı

YPG/PKK ile Esed rejiminin son toplantısında, rejimin özerklik konusunda geri adım attığı, YPG/PKK'nın ise "küçültülmüş hükümet" teklifi sunduğu öğrenildi.

16 Ağustos 2018 Perşembe 18:15A+A-

YPG/PKK'nın oluşturduğu Demokratik Suriye Konseyi'nden bir heyet, Suriye'nin başkenti Şam'da Beşşar Esed rejimi heyetiyle önceki gün "idari özerklik" gündemiyle bir araya geldi.

AA muhabirine bilgi veren yerel kaynaklar, yaklaşık 3 haftalık aranın ardından gerçekleşen ikinci görüşmenin olumlu geçmediğini bildirdi.

Kaynaklara göre, örgüt, toplantıda "Demokratik Suriye Konseyi"nin Suriye'nin kuzeyinde işgal altındaki topraklarda asıl idari merci olması için ısrar etti.

Buna karşılık rejim, bölgelerin kendi idaresine girmesinden yana tavır sergiledi.

Anlaşmazlık üzerine, taraflar üçüncü kez bir araya gelmek üzere toplantıya son verdi.

"Küçültülmüş hükümet" taslağı iddiası

YPG/PKK'nın toplantıda rejimin önüne getirdiği taslağın, işgalindeki bölgelerin Suriye'nin bir parçası olarak kalmasını ancak "küçültülmüş" tabir ettikleri bir "hükümet" tarafından yönetilmesini içerdiği öğrenildi.

AA muhabirinin ulaştığı bilgilere göre, söz konusu "hükümet", ekonomi, içişleri, tarım, maliye, kültür, eğitim, sağlık ve aile bakanlıklarından oluşacak. Özerk bölge, dışişlerini ise Şam'daki hükümete teslim edecek.

YPG/PKK heyeti geçen ayın sonlarında da Şam’a gelerek örgütün işgal ettiği alanlardaki askeri ortaklık, ekonomik özerklik ve entegrasyon ile Türkiye'ye karşı işbirliği konularını görüşmüştü.

İç savaş boyunca askeri ve ekonomik alanlarda süren YPG/PKK-Esed rejimi işbirliği, Türkiye'nin ABD ile haziranda vardığı Münbiç mutabakatından sonra sıkılaşmıştı.

İkinci görüşmenin rejimin gelecek ay yerel seçim düzenleyeceği ilanının ardından gerçekleşmesi dikkati çekmişti.

 

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum