1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Yolcular, Uçuştaki Rötar ya da İptalden Tazminat Alabilecek
Yolcular, Uçuştaki Rötar ya da İptalden Tazminat Alabilecek

Yolcular, Uçuştaki Rötar ya da İptalden Tazminat Alabilecek

Türkiye'de de geçerli olan tüzüğe göre, uçuşunda gecikme ya da iptalle karşılaşan yolcular tazminat alma haklarını kullanabiliyor.

19 Kasım 2016 Cumartesi 15:18A+A-

Türkiye'de de geçerli olan AB 261/2004 sayılı tüzüğe göre, uçuşunda gecikme ya da iptalle karşılaşan yolcular, tazminat alma haklarını kullanabiliyor.

Çok geniş kapsam alanı bulunan tüzük doğrultusunda, seferi iptal edilen ya da geciken yolcular tazminat hakkına sahip oluyor.

HANGİ ŞARTLARDA TAZMİNAT ALINIYOR?

Bir yolcunun 3 saat gecikmeyle Türkiye'de iç hatlarda 100 avro, bin 500 kilometreye kadar kısa mesafe olarak adlandırılan uçuşlarda 250 avro, bin 500 ila 3 bin 500 kilometre arasındaki orta mesafe uçuşlarda 400 avro ve 3 bin 500 kilometreden fazla süren uçuşlarda 600 avro tazminat alma hakkı var. Yolcu, 2 yıl önceki uçuşlardan bile tazminat alabiliyor.

Tazminat alma konusunda ise yolcuların doğrudan havayollarına başvuru yapma veya aracı firmaya ulaşma seçenekleri bulunuyor.

Danimarka'da 2012'de faaliyete başlayan ve daha sonra İsviçre, Norveç, Finlandiya, Almanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Kanada'da hizmetini sürdüren www.ucakgecikmeleri.com sitesi de yolcuların bu konudaki işlemlerini kolaylaştırıyor. Site, geçen aydan bu yana Türkiye'de de hizmet vermeye başladı.

Ucakgecikmeleri.com Üst Yöneticisi (CEO) Johan Fugmann, soruları yanıtlarken, havayollarına tazminat konusunda başvuran kişilerin yanıt alamadığını veya geri çevrildiklerini gördüklerini belirtti.

Fugmann, "Bu süreç çok uzun ve zahmetli olabiliyor. Bu nedenle bu nedenle birçok yolcu bir aracı şirketle ilerlemek istiyor. Bizler birçok havayolunun bu süreci uzatmasına ve tazminat vermemesine alıştık. Bu nedenle de kendi uzmanlık alanımızı buna göre şekillendirdik." dedi.

Havayollarının sunduğu klasik ret yöntemlerini ve havayollarının olması gerektiğinden daha az tazminat ödemesini kabul etmediklerini ifade eden Fugmann, "Böyle durumlarda davaları mahkemeye taşırız. Hizmetlerimiz 'Kazanç yoksa kazanım da yoktur' modeline odaklanıyor. Bunun anlamı şu; Eğer bizler mahkemede müşterimiz için kazanırsak, bizim ücretimiz tazminat üzerinden yüzde 25. Bu ücrete tüm dava masrafları da dahil." diye konuştu.

Fugmann, AB yasalarına göre çalıştıklarını ve yasaların Avrupa'da olsun veya olmasın yolcuları, haklarını almaları için desteklediğini vurgulayarak, yasaların Türkiye ve AB sınırları içindeki uçuşlar için geçerli olduğunu belirtti.

Fugmann, tazminat ve yasaların uygulanması için AB ve Türkiye, Türkiye ve AB sınırları dışındaki uçuşların AB ve Türkiye menşeli havayoluna ait olması gerektiğinin altını çizdi.

2,6 MİLYAR LİRALIK TAZMİNAT HAKKI

Şu ana kadar 150 bin kişiye hizmet verdiklerini dile getiren Fugmann, Türkiye'de uçuş iptali veya gecikmesi nedeniyle mağdur olan yolcuların aldığı davalara ve tazminatlara ilişkin şu örnekleri verdi:

"Temmuz ayında Hamburg'tan Milas'a uçuş yapan bir yolcuya yardımcı olduk. Yolcu ve ailesi 4 saat gecikmeye maruz kalmışlardı. Aile toplamda bin 600 avro tazminat aldı. Ağustos 2014'te Kopenhag’tan Antalya'ya seyahat eden iki yolcumuza da yardımcı olduk. Uçak, teknik problemlerden dolayı iki kez geri çekildi. Yolcular 2 kez uçağa alındı ve indirildi. Tüm teknik problemler de yolcular uçağa alındığında oldu. Her seferinde yolcular uçakta beklemek zorunda kalırken, ekipler de uçaktaki problem düzeltmeye çalıştı. İkinci teknik arızadan sonra uçaktan indirilen yolcular, farklı bir gece uçağına yönlendirildi. Ancak bu da gerçekleşmedi ve yolcular sabah farklı bir uçağa bindirildi. Bu durumda 20 saat bir gecikmeden bahsediyoruz. Havayolu en başta tazminat vermeyi reddetti. Bizler avukatları devreye soktuk ve sonunda 800 avro tazminat hakkına sahip oldular."

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT