1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Yerel Mahkemeler Yargıtay 16’ıncı Ceza Dairesi’nin Emsal Niteliğindeki ByLock Kararını Dikkate Alacak mı?
Yerel Mahkemeler Yargıtay 16’ıncı Ceza Dairesi’nin Emsal Niteliğindeki ByLock Kararını Dikkate Alacak mı?

Yerel Mahkemeler Yargıtay 16’ıncı Ceza Dairesi’nin Emsal Niteliğindeki ByLock Kararını Dikkate Alacak mı?

Yerel mahkemelerde görülen davalarda kişinin ByLock cgnat (sinyal) kaydının bulunması, kişiyi ByLock kullanıcısı olarak kabul etmek ve cezalandırmak için yeterli görülürken  Yargıtay kararı bunun zıddını gösteriyor.

25 Haziran 2018 Pazartesi 16:11A+A-

HAKSÖZ-HABER

Yerel mahkemelerde görülen mevcut davalarda kişinin ByLock cgnat (sinyal) kaydının bulunması, kişiyi ByLock kullanıcısı olarak kabul etmeyi ve terör örgütü üyeliğinden ceza verilebilmesi için yeterli bir veri olarak görülmektedir. Ancak Yargıtay 16 Ceza Dairesi 27.03.2018 tarihli kararında “ByLock uygulaması programını indirmek mesajlaşmak/haberleşmek için yeterli değildir. Öncelikle kayıt esnasında kullanıcının bir kullanıcı adıyla parola üretmesi, mesajlaşma için ise kayıt olan kullanıcılara sistem tarafından otomatik olarak atanan ve kullanıcıya özel olan ID (kimlik) numarasının bilinmesi ve karşı tarafça onaylanması gerekmektedir. Karşılıklı ekleme olmaksızın iletişime geçilme imkanı bulunmamaktadır” ibarelerine yer vererek ByLock ile ilgili görüşünü açıkça ortaya koymuştur.

Kararda cgnat (his) kayıtlarının bir çeşit üst veri olduğunu, cgnat kayıtlarının özel veri niteliğinde bir iz ve emare olması nedeniyle tek başına kişinin gerçek ByLock kullanıcısı olduğunu göstermeyeceği belirtilmiştir. Kişinin user-id ve şifrelerinin belirlenememesi ve fakat cgnat kayıtları ile ByLock sunucusuna bağlantı yapıldığının tespit edilmesi halinde kişinin gerçek ByLock kullanıcısı olduğu ancak henüz id ve şifre belirlenemediğinin anlaşılabileceği gibi ByLock sunucusuna tuzak yöntemlerle (morbeyin vs) yönlendirilmiş olabileceği sonucuna da ulaşılabilir. Bu nedenle ancak operatör kayıtları ve user-id eşleşmesinin doğru yapılabilen kişilerin gerçek ByLock kullanıcı olarak kabulü gerekeceğinden kişinin örgütsel gizliliği ve haberleşmeyi sağlamak amacıyla girdiğinin user-id bilgileri içerir ByLock tespit değerlendirme tutanağı ve cgnat kayıtlarının karşılaştırılması ile kesin sonuca varılabilir.

Yargıtay kararı ile user-id bilgilerinin içerdiği ByLock değerlendirme ve tespit tutanağının bulunmadığı ve sadece cgnat(his) kayıtları bulunan dosyalarda yargılanan şüpheli/sanıkların gerçek ByLock kullanıcısı olarak değerlendirmeleri mümkün değildir. Şüpheli/sanıklar hakkında ByLock kaydı dışında başkaca bir delil bulunmaması durumunda ise şüpheli/sanıkların yargılandıkları dosyaların takipsizlik/beraat ile sonuçlandırılması gerekmektedir.

Yargıtay 16’ıncı Ceza Dairesi’nin Mart ayında aldığı ancak yeni imzaladığı emsal niteliğindeki ByLock kararını ve konunun takipçisi avukatların bununla ilgili değerlendirmelerini aşağıda görebilirsiniz:

1-105.jpg

2-143.jpg

3-112.jpg

4-090.jpg

5-066.jpg

HABERE YORUM KAT