1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Yeni Yılımız Mübarek Olsun!
Yeni Yılımız Mübarek Olsun!

Yeni Yılımız Mübarek Olsun!

Bugün 1 Muharrem 1440… Bugün Resulullah Muhammed (s)'in Mekke’den Medine’ye hicretinin yıldönümü...

11 Eylül 2018 Salı 19:15A+A-

HAKSÖZ-HABER

Müslümanların kullandığı ve Peygamberimizin hicretini başlangıç olarak kabul eden Hicrî takvime göre bugün yeni bir yıla girildi. Ay'ın hareketlerine göre belirlenen Hicrî takvimin bir yıllık gün sayısı, Güneş sistemini esas alan Miladî takvimin gün sayısından 10 gün daha az. Bu nedenle İslam ümmeti Ramazan orucu, hac gibi ibadetlerini Miladî takvime göre her yıl 10 gün öne alarak ifa ediyor.

Risaletin daha başlarında inzal olan Müddessir Suresi'nde "Ve'r-rucze fehcur!" (Kötülükten uzaklaş!) ayet-i kerimesiyle içsel arınmaya; şirkten, nifaktan temizlenmeye çağrılan Peygamberimiz (s), risaletin 13. yılında bedenî olarak da hicret emriyle muhatap olacak ve yanında "yol arkadaşı" Hz. Ebu Bekir ile zorlu bir yolculuğa çıkacaktı.

Ancak bu bir kaçış değildi. Aksine tevhidi, adaleti, özgürlüğü getirecek bir yolculuğu yüklenerek İslam toplumunun vahyin değerleriyle inşa edilebileceği bir mekânda vahyi yaygınlaştırma mücadelesini büyütmenin adıydı. Her şeyini bırakıp, yalnızca Allah'a adanma bilinciyle İslami mücadele etrafında kenetlenmenin sembolüydü. Ve işte bu nedenle "Her hicret bir inkılâptır!" diyecekti şehit Ali Şeriati…

Bu kutlu yolculuğu yüklenen tüm muhacirler için Rabbimiz şöyle buyuracaktı:

"Kim, Allah yolunda hicret ederse, yeryüzünde yerleşecek çok yer ve bolluk bulur. Kim, evinden Allah'a ve Rasulü'ne muhacir olarak çıkarsa, sonra da ölüm kendisine erişirse, muhakkak onun sevabı Allah'a düşer. Allah, bağışlayıcı ve esirgeyicidir." (Nisa Suresi, 4/100)

Onlar her şeylerinden vazgeçerek yola düşmüş ve ensar da her şeylerini paylaşarak büyük bir özveri ortaya koymuştu.

"Allah'ın yasakladığı şeylerden uzaklaşmaktır hicret." (Buhari, Vahy, Hadis No: 10) diyen Peygamberimiz, yetiştirdiği Kur'an neslinin öcülüğünde hazırladığı İslam ordusuyla 10 yıl sonra muzaffer olarak Mekke'ye geri dönecek ve şirk dinini külliyen temizleyecekti.

Bugün kutlu yürüyüşün yıldönümü... Adanışın, özverinin, inkılâbın...

Ne mutlu ona ve bu kutlu yolda onunla birlikte yürüyenlere…

Rabbimiz, hicreti hayatlarında yaşayan yeryüzünün en ücra köşesindeki Müslümanların ve tüm İslam ümmetinin yeni yılını hayırlara vesile kılsın… Rabbimiz, Esed’in katliamlarından kaçarak bir nevi muhacir konuma düşen Suriyeli kardeşlerimizin yardımcısı olsun. Rabbimiz, yeni bir yıla İsrail’in işgal ve zulümleri altında giren Gazzeli kardeşlerimize güç ve onur versin!

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT