1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yeni Bir Etkileşim Dönemi Başlıyor
Yeni Bir Etkileşim Dönemi Başlıyor

Yeni Bir Etkileşim Dönemi Başlıyor

Başbakan'ın 1915 olaylarıyla ilgili taziyeyi ve ‘tehcir’ sözcüğünü kullanması özellikle Türkiye’deki Ermeniler tarafından heyecanla karşılandı. Cemaatin önde gelenleri, “Büyük adımın arkasındayız” mesajı verdi.

25 Nisan 2014 Cuma 06:23A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Nisan Ermeni tehcirinin yıldönümü nedeniyle 9 dilde yaptığı yazılı açıklama, Türkiye’de ve dünyada büyük yankı buldu. Başbakan’ın taziye mesajı Türkiye’de yaşayan Ermeni cemaatin önemli isimleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Cemaatin önde gelenleri Başbakan Erdoğan'ın mesajlarını AKŞAM’a değerlendirdi:

YILLARDIR BEKLİYORDUK

Fatih Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Kirkor Ağabaloğlu:Duygusal ve hoşgörü dolu bir mesaj olmuş. Bugüne kadar acıların hiç yaşanmadığı söyleniyordu. Bu da özellikle diasporadaki Ermenileri hırçınlaştırıyordu. Oysa kullanılan dil birçok şeyi halledebilir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın, Ermeni halkının acılarını paylaşıp, taziyelerini sunması önemli bir adım. Bugüne kadar Türkiye’deki Ermeniler olarak anma yaparken bile içimizde hep korku ve tedirginlik oluyordu. Yaşananların ‘tehcir’ olarak nitelendirilmesi çok olumlu bir adım.  

HRANT DA 1915'İN BEDELİNİ ÖDEDİ

Azınlık Vakıflar Meclisi Temsilcisi Laki Vingas: Yıllarca konuşulmayan baskı altında tutulan bir süreçti. Ermeniler sürece sımsıkı sarılmalı. Ermeniler yıllarca kendini ifade etmekte zorlandı. Meseleye bu açıdan da bakmak gerekir. Ermeni vatandaşların bu süreç üzerine çok ciddi bir şekilde düşünmeli. Hrant Dink de 1915’in yarattığı anlayışın bedelini ödedi. O açıdan bu açılımı çok doğru ve desteklenmesi gereken bir açılım olarak görüyorum. Korkarak, korku altında veya baskı altında bu sorunları çözemezsiniz. Bu şekilde yürekli cesur bir şekilde tartışılması önemlidir. 

YENİ BİR ETKİLEŞİM DÖNEMİ BAŞLIYOR

Gazeteci Etyen Mahçupyan: Bu bence beklenen, olması gereken ve AK Parti’ye yakışan bir adım. Zamanlaması da çok iyi. 23 Nisan’da söylenmesi çok doğru. Başbakan yeni bir etkileşim ve konuşma dönemi başlattı. 

HAYAL BİLE EDEMEZDİK

Dersim Ermenileri İnanç ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Miran Pirgiç Gültekin:Başbakan, Türkiye'nin üzerindeki kamburları birer birer atıyor. Başbakan burada aslında bir kamuoyu yoklaması yaptı. Şimdi söylemlerinin nasıl yankı bulduğunu bekleyecek. Bizce ileride daha önemli adımlar atılacak. Türkiyeli Ermeniler olarak Başbakan'ın adımlarını destekliyoruz.  

RUHANİ BİR MESAJ

Kandilli Ermeni Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı Dikran Kevorkyan: Çok insani, ruhani ve manevi bir mesaj. İnşallah bu mesaj, diasporadakilerin de ağzını kapatır. Endişem, dış güçlerin bundan tatmin olmamaları ve ‘Niye bu kelimeyi kullanmadı, niye şunu demedi’ deyip, başka taleplerde bulunmaları. Umarım belli odaklar bu güzel mesajı istismar etmez. 

1915’te Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan Ermenilerin torunlarına yapılan taziye mesajı, Azerbaycan tarafından da dikkatle incelendi. Konunun Türkiye’nin “iç işi” olduğunu belirten Azeriler, herhangi bir rahatsızlık duymadıklarını belirtti.

Bülent ŞANLIKAN - Şakir AYDIN - ÜRÜN DERİNER / AKŞAM

HABERE YORUM KAT