1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Yemen'de Yolsuzluğa Karşı Protesto Yürüyüşü
Yemende Yolsuzluğa Karşı Protesto Yürüyüşü

Yemen'de Yolsuzluğa Karşı Protesto Yürüyüşü

Yemen'in başkenti Sana'da yüzlerce kamu çalışanı yolsuzluğa karşı protesto yürüyüşü düzenledi.

28 Aralık 2011 Çarşamba 17:01A+A-

Göstericiler, hükümetten reform yapılmasını ve Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'le bağlantılı rüşvet iddialarında adı geçen üst düzey yöneticilerin işten çıkarılmasını talep etti.

Yemen'de yolsuzlukların, Salih yönetimine karşı şubat ayında başlayan kitlesel gösterilerin en önemli nedenlerden biri olduğu kaydediliyor.

Geniş çaplı protesto gösterileriyle karşı karşıya kalan Yemen lideri geçen ay, dokunulmazlık karşılığında görevden inmeyi taahhüt ettiği bir anlaşmaya imza atmıştı.

Fakat Körfez ülkelerinin aracı olduğu anlaşmaya rağmen, Yemen'de siyasi kriz ve şiddet olayları dinmedi.

Yemen'de 30 yılı aşkın süredir iktidarda bulunan Ali Abdullah Salih'in ülke siyasetinden gerçekten el çekip çekmediği halen tartışma konusu.

Geçtiğimiz günlerde Obama yönetimi, Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in ABD'ye seyahat isteğine vereceği yanıtı değerlendirdiğini açıkladı.

Ali Abdullah Salih, Şubat ayında planlanan seçimlere kadar cumhurbaşkanı unvanını taşımaya devam etse dahi, siyasi hayatının pratikte sona ermiş olması gerekiyor.

Ancak muhalif çevreler, Salih'in imzaladığı anlaşmaya rağmen halen ülke yönetiminde söz sahibiymiş gibi hareket ettiğinden şikayetçi.

Şayet Salih yurtdışına giderse, cumhurbaşkanlığından ayrılma taahhüdünü yerine getirip getirmeyeceği konusundaki şüphelerin de yatışacağı düşünülüyor.

Bu nedenle, Salih'in geçen cumartesi günü ABD'ye gitmek için işlemler başlattığı haberi ülkede büyük yankı buldu.

Amerikalı yetkililer, bu yönde bir talep aldıklarını doğrulamakla birlikte, Salih'in ABD'ye seyahat başvurusunun tamamen tıbbi gerekçelere dayandığını söylüyorlar.

Haziran ayında Yemen'de cumhurbaşkanlığı konutunu hedef alan saldırıda Ali Abdullah Salih ciddi biçimde yaralanmış ve tedavi görmek için Suudi Arabistan'a gitmişti.

Salih, ABD'ye gitse dahi bu ülkeye devamlı yerleşeceğinin garantisi yok. Bundan önce iki kez Suudi Arabistan'a gitmiş ve her defasında Yemen'e geri dönmeyeceği tahminleri ileri sürülmüştü.

Yemen'i iç savaşın eşiğine getiren siyasi kriz ve şiddet ortamı halen ortadan kalkmadı.

On binlerce Yemenlinin katıldığı protesto gösterileri düzenli olarak devam ediyor.

Göstericiler, imzalanan anlaşmada Salih ve yakın çevresinin yargıdan muaf tutulmasını sert biçimde eleştiriyorlar.

BBC 

HABERE YORUM KAT