1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. “Yemen’de 8 Milyon Kişi Susuz Kalabilir”
“Yemen’de 8 Milyon Kişi Susuz Kalabilir”

“Yemen’de 8 Milyon Kişi Susuz Kalabilir”

İnsani yardım kuruluşu Oxfam, Suudi Arabistan’ın Yemen’e uyguladığı ablukayı yakın bir zamanda kaldırmaması hâlinde ülkedeki her beş kişiden dördünün temiz suya erişiminin bulunmayacağı konusunda uyardı.

26 Kasım 2017 Pazar 12:05A+A-

İnsani yardım kuruluşu Oxfam, Yemen’de devam eden abluka nedeniyle sekiz milyon insanın önümüzdeki günlerde temiz sudan mahrum kalabileceği konusunda uyarıda bulundu ve ablukanın kaldırılmasını istedi.

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre, üç haftadır Suudi Arabistan’ın Yemen’e uyguladığı yardım ablukası sebebiyle ülkede yakıtın azaldığını belirten Oxfam, bunun önümüzdeki günlerde sekiz milyon insanı etkileyecek temiz suya erişim sıkıntısı yaratacağını aktardı. Yemen’de temiz su pompa istasyonlarının çalışabilmesi için yakıta ihtiyaç duyuluyor.

Yemen’de hâlihazırda şebeke suyuna erişimi olmayan 16 milyon insan bulunuyor. Yakıtın bitmesi sebebiyle sekiz milyon insan daha akan temiz suya erişemezse ülkede her beş insandan dördünün temiz suya erişim imkânı kalmayacak.

Böyle bir durumda nisan ayından bu yana kaydedilen 950 bin kolera vakası sayısının hızlı bir şekilde tekrar artacağından korkuluyor. Bu yıl içinde Yemen’de sadece kolera nedeniyle 2 bin 100 kişi yaşamını yitirdi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyon üç hafta kadar önce Riyad’ı hedef alan füze saldırısı girişiminin ardından Yemen’e ulaşımı sağlayan bütün yolları kapattı.

Oxfam, ülkenin kuzeyinde petrol stoklarının neredeyse bitmek üzere olduğunu ve sadece sekiz günlük mazotun kaldığını aktardı.

Yardım örgütü, bu durumun acilen değişmesi gerektiği ve insanların temiz suya erişimin sağlanması gerektiği yönünde çağrı yaptı.

Kolera haricinde Yemen’de neredeyse yedi milyon insan açlık riskiyle karşı karşıya. Birleşmiş Milletler (BM), ablukanın kaldırılmaması hâlinde ülkede son zamanlarda eşi benzeri görülmemiş bir kıtlığın yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT