1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yekgirto IŞİD ve AK Parti'ye Nasıl Bakıyor?
Yekgirto IŞİD ve AK Parti'ye Nasıl Bakıyor?

Yekgirto IŞİD ve AK Parti'ye Nasıl Bakıyor?

Yekgirto (Kürdistan İslami Hareketi) politbüro üyesi Ebubekir Ali’nin, Rudaw’ın haftalık Kürtçe Avrupa baskısına verdiği röportaj hareket içindeki arayışlar ve IŞİD'e yaklaşım bağlamında okunmaya değer.

18 Eylül 2014 Perşembe 12:30A+A-

Son süreçte Irak üzerinden yoğunlaşan ve dost düşman birçok ülke ve oluşumu birbirine yakınlaştıran IŞİD gündemi ve Irak Kürtlerinin gelişme karşısındaki yaklaşımı çok konuşuldu, konuşulmakta. Açık olan husus merkezi yönetimle başından beri sorunları olan Irak Kürtlerinin de görece de olsa bu sorunları bir yana bırakıp IŞİD karşıtı cepheye katıldığı bir vakıa. Bugün gerek Suriye, gerekse de Irak’ta Kürtlerin IŞİD ile karşı karşıya getirilmesi, vuruşturulması dikkat çekiyor. Böylece tarihinin hiçbir döneminde el-Kaide ve benzeri yapılarla karşı karşıya gelmeyen Kürtler daha doğru bir ifadeyle Kürt Ulusal Hareketi hanesine bir düşman daha katmış oldu. Öyle ki bu düşman birçok nedenle Kürtlerin varlığına bile tahammülü olmayan devletlerden çok daha tehlikeli.

Irak Kürdistan bölgesinin yönetim düzeyinde IŞİD’e karşı savaşın en ön cephesinde piyade işlevi gördüğü doğru. Ancak bölgedeki muteber İslamcı yapılanmaların mesele karşısında ne düşündüğü basının pek de oralı olmadığı bir husus.  Bölgedeki nicelikçe en büyük İslamcı yapılanma olan Yekgirto namı diğer İslami Birlik Partisi politbüro üyesi Ebubekir Ali’nin, konuyla ilgili Rudaw’ın haftalık Kürtçe Avrupa baskısına verdiği röportaj bu bağlamda önem arzediyor.

Ebubekir Ali, hareket içerisindeki muhalif seslerden. Yekgirto içerisindeki birinci kuşağın yetkisinin sınırlandırılıp genç kuşakların önünün açılmasını ve hareketin kendini yenilemesi gerektiğini düşünenlerden. Bu nedenle röportaj ana hatlarıyla hem Yekgirto’nun IŞİD’in merkezinde olduğu gelişmelere nasıl yaklaştığı hem de hareket içerisindeki tartışma ve arayışlara dair verileri bir arada yansıtma özelliği taşıyor.

IŞİD’le Çatışma Bağımsızlık Sürecini Olumsuz etkiledi

IŞİD’in Kürdistan bölgesinin inisiyatifindeki bölgelere yönelik saldırılarının Kürtlerin elini güçlendirdiğini belirten Ali, bağımsızlık sürecine yönelik vasatın daha da güçlendiğini söylüyor. Ancak IŞİD ile çatışmanın Kürtleri Bağdat ile yakınlaştırmasının olumsuz bir sonuç olduğunu belirten Ali, Bağdat varken IŞİD’i asıl tehdit olarak algılamanın yanlış olduğunu kaydederek şunları söylüyor:

“Asıl sorunumuz IŞİD ile değil Bağdat iledir. Çünkü IŞİD bizim için iki aylık bir sorundur ve bölgedeki varlığı konjonktüreldir. Ama Bağdat ile yaklaşık bir asırdır sorunlarımız var ve Bağdat, bizi Irak’ın bütünlüğü içinde tutmak amacıyla bizi jenositlere ve türlü belalara duçar kılmıştır.”

IŞİD Faktörü Dolayısıyla Silahlanmayız

Muhabirin Yekgirto’nun IŞİD’e karşı Hamas gibi silahlı bir kol oluşturup oluşturmayacağı sorusuna Ali’nin verdiği cevap manidar. IŞİD’e karşı savaşmayacaklarını ve hareket olarak silahlanmayı doğru bulmadıklarını belirten Ali, daha önceki süreçlerde de silahlanmayı gerektiren şartların oluştuğunu ama kendilerinin o zaman da bu fikre yanlış baktığını ifade ediyor. Silahlı mücadeleyi salt yöntem planında değil ilkesel olarak reddettiklerini belirten Ali “Silahlı mücadele dağ kültürüdür ve terkedilmelidir” diyor.

Yekgirto, İhvan Demek Değildir

Umumiyetle Yekgirto hareketi, İhvan’ın Kürdistan kolu olarak biliniyor. Bu duruma itiraz eden Ebubekir Ali, şaşırtıyor. Yekgirto’nun İhvan demek olmadığını; İhvan’ı sadece istifade edilmesi gereken mekteplerden bir mektep olarak gördüğünü söylüyor.  Bununla beraber İhvan’a saygılı olduğu muhabirin “İhvan neden IŞİD’in Kürtlere saldırısı karşısında sessiz?” sorusunu cevaplama tarzında somutlaşıyor. İhvan’ın anayurdu Mısır’da karşılaştığı zulüm ve katliamlara dikkat çektikten sonra Suriye’de IŞİD’le başının dertte olduğunu ve dolayısıyla İhvan’ın da Kürtlerle aynı dertten mustarip olduğunu ifade ediyor.

Yekgirto Kendisini AKP Formu ile Yenilemelidir

Rudaw’ın manşete çektiği “Kürdistani bir AKP hayalimdir” sözü Yekgirto’nun tümünü bağlar mı bilinmez ama birinci olarak Yekgirto içerisindeki gelecek arayışlarını göstermesi ve ikinci olarak da PKK gibi bir hareketin neredeyse Kemalist düzenden daha daha tehlikeli ve Kürtlere düşman addettiği bir Ak Parti’nin bir diğer Kürt siyasal yapı üzerinde oluşturduğu olumlu izlenimi göstermesi açısından ilgi çekici.

Muhabirin “Yekgirto’nun giderek AKP’leşmesi eleştirisi hakkında ne dersiniz?” sorusunu özetle Ali “Doğrudur. AKP de Yekgirto için istifade edilebilecek siyasal formlardan bir formdur. Yekgirto’yu Kürdistani bir AKP’ye dönüştürmek ve onu AKP formu ile yenilemek bizim için bir şereftir. Ancak gerçeklik böyle değil. Çabasına saygı duyduğumuz birinci kuşağın aşılması ve hareket içerisinde ikinci kuşağın siyasi olarak önünün açılması gerekiyor. İslamcılar siyaseti bir yana bırakıp AKP gibi formlar içerisinde siyasi mücadeleye katılmalıdır.” şeklinde cevaplıyor.

Yekgirto politbüro üyesi Ebubekir Ali ile yapılan Kürtçe röportajın tam metnini aşağıdaki linki tıklayarak okuyabilirsiniz:

http://rudaw.net/library/Assets/rudaw265-105305.pdf

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT