1. YAZARLAR

  2. Mahmut Osmanoğlu

  3. Yazılmayan mektup, düşürülme eşiğinde Başbakan
Mahmut Osmanoğlu

Mahmut Osmanoğlu

Yazarın Tüm Yazıları >

Yazılmayan mektup, düşürülme eşiğinde Başbakan

06 Ağustos 2012 Pazartesi 00:57A+A-

Pakistan Yüksek Mahkemesi Pakistan Parlamentosu'nun yeni çıkardığı "mahkemeye itaatsizlik kanununu" iptal etti.

"Mahkemeye itaatsizlik kanunu" yeni Başbakan Raca Perviz Eşref'in eski Başbakan Yusuf Rıza Geylani gibi "mahkemeye itaatsizlik" suçlamasından hüküm almasını ve dolayısıyla görevden alınmasını engellemeye yönelikti.

Asıl amaç ise Başbakan'ı yargıdan koruyarak Başkan Asıf Ali Zerdari aleyhine İsviçre mahkemelerindeki kara para aklama davalarının yeniden açılmasını önlemek idi. Yani kanunun asıl amacı Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari'yi yolsuzluk ve kara para aklama suçlamalarından korumak idi.

Hikâye aslında eski Devlet Başkanı Perviz Müşerref dönemine kadar geri gidiyor.

Bir suikasta kurban giden Pakistan Halk Partisi Başkanı Bînezir Butto ile Perviz Müşerref "Uluslararası" güçlerinde arabuluculuğu ile uzlaşmışlar ve Bînezir'in sürgünden dönmesinin yolu açılmıştı. Ancak büyük bir sorun vardı: O da içerisinde Binezir'in eşi ve kendisin de bulunduğu birçok politikacı hakkındaki yolsuzluk, zimmet, kara para aklama gibi konulardaki davalar.

Perviz Müşerref buna da çare buldu. Bir "Ulusal Uzlaşı Kararnamesi" çıkardı. Kararname 1 Ocak 1986 ile 12 Ekim 1999 yılları arasında rüşvet, zimmete geçirme, para aklama, öldürme ve terör suçları ile suçlanan siyasetçiler ve bürokratlara af getiriyordu.

5 Ekim 2007'de yürürlüğe giren kararname uyarınca birçok politikacı gibi Bînezir Butto ve Asıf Ali Zerdari de aftan istifade etti. Böylece Bînezir ve Asıf Ali Zerdari'nin Pakistan'a ve iktidara dönüş yolu açıldı.

Ancak, "Ulusal Uzlaşı Kararnamesi" önünde sert bir kaya buldu. O dönem Pakistan Başyargıcı olan İftihar Muhammed Çuhedri 12 Ekim 2007 de kararnamenin yürürlüğünü durdurdu.

Bu sefer Müşerref daha büyük bir karşı hamle ile anayasayı askıya aldı ve Başyargıcı azlederek yeni bir baş yargıç atadı. Yeni baş yargıç kararnameyi 27 Şubat 2007'de yeniden yürürlüğe koydu.

Konu böylece kapatılmış oldu ama hikâye bitmedi.

Bu arada süreç içerisinde Binezir Butto "şüpheli" bir suikasta kurban gitti. Seçimler yapıldı ve Binezir'in partisi seçimleri kazandı, Asıf Ali Zerdari devlet başkanlığına seçildi.

Süreçte diğer önemli bir gelişme ise Müşerref tarafından görevden alınan İftihar Muhammed Çuhedri'nin görevine iade edilmesiydi.

Çuhedri'nin başında bulunduğu Yüksek Mahkeme'nin 2009 yılında "Ulusal Uzlaşı Kararnamesi"ni iptali ile Pakistan'da devlet başkanı dâhil işbaşında olanların kâbusu başladı. Çünkü kararname ile affa giren davalar yeniden açılacaktı.

Davaların en önemlisi mevcut Pakistan Başkanı'nın İsviçre mahkemelerinde 2003 yılında kara para aklamaktan gıyabında suçlu bulunması idi.

Yüksek mahkeme dönem başbakanı Geylani'den İsviçre makamlarından rafa kaldırılmış davayı yeniden açması için mektup yazmasını istedi. Başbakan mahkemenin bu isteğini yerine getirmeyince mahkeme tarafından "mahkemeye itaatsizlikten suçlu bulundu ve bir müddet sonra görevden alındı.

Yani Başkan için kendisini feda etti.

Yazının girişinde belirttiğimiz Yüksek Mahkeme'nin "Mahkemeye itaatsizlik kanununu" anayasal olmadığı savıyla hükümsüz kılması ve iptali iktidarın yasal zırhını elinden aldı.

Böylece yeni Başbakan'ın da "mahkemeye itaatsizlik" suçlamasıyla mahkûm edilebilmesinin yolunu açtı.

Şimdi 8 Ağustos duruşması Başbakan Raca Perviz Eşref ve ülkenin siyasi geleceği açısından belirleyici olacak.

İsviçre'ye mektup yazmama ısrarı Pakistan'da ikinci Başbakan'ın da kellesini almak üzere.

YENİ ŞAFAK 

YAZIYA YORUM KAT