1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Yayladağı Kanunları Bezdirdi
Yayladağı Kanunları Bezdirdi

Yayladağı Kanunları Bezdirdi

Yayladağı Kaymakamı ile Başsavcısının keyfi uygulamaları Hatay’da “Yayladağı kanunları” olarak nam saldı. Suriyelilerin, Yayladağı kanunlarına göre toplu taşıma araçlarına binmesi yasak!

13 Aralık 2015 Pazar 16:03A+A-

Kemal Gümüş / STAR

Suriyeli sığınmacıların en çok Türkiye’ye giriş yaptığı noktalardan bir olan Hatay’ın Yayladağı ilçesi kaymakamı ile başsavcısı, sınır köyleri ve ilçedeki toplu taşıma araç sahiplerini canından bezdirdi. Türkiye, 2.2 milyon Suriyeli savaş mağduruna kucak açarken, Yayladağı Kaymakamı Alpaslan Altınışık ile Başsavcı Ramazan Kaymak’ın devlet politikasına aykırı icraatlarda bulunduğu öğrenildi. Kaymakam keyfi yaptırımlarla sınır köylerini sürekli baskı altında tutarken, Başsavcılık ise verdiği hukuksuz kararlarla vatandaşı isyan ettirdi.

Hatay’da “Yayladağı Kanunları” olarak nam salan keyfi uygulamaların mimarı Kaymakam Altınışık’ın talimatıyla hatlı toplu taşıma araçlarına binen Suriyeliler tek tek tespit ediliyor. Daha sonra kolluk kuvvetlerince yol kontrollerinde durdurulan araçlardaki Suriyeliler indirilip, onları taşıyan araç bağlanıyor, sahibine para cezası kesilerek mülteci kaçakçılığından işlem yapılarak tutuklanıyor. Kaymak’ın talimatıyla, Suriyelileri taşıyan şehir içi toplu taşıma sahiplerine bu şekilde onlarca dava açıldığı öğrenildi.

KEYFİ SORUŞTURMA

Hakkında dava açılan ve mülteci kaçakçılığından yargılanan vatandaşlardan Cuma Tomak yaşadıklarına isyan ederek şöyle konuştu: “Yasal izinlerim tamam ama Suriyelileri aracımda yolcu olarak taşımam suç görüldü. Suriyeli sığınmacı yürüyerek veya başka bir araçla istediği yere gidebiliyor ama hatlı aracıma bu yolcuları almam kaçakçılık muamelesi görüyor.”

YARGI ÇELİŞKİSİ

Altınözü Cumhuriyet Savcısı Alper Aksoy’un başka bir davada aynı suçtan yapılan soruşturmada verdiği takipsizlik kararı ise Yayladağı Başsavcısı Ramazan Kaymak’a adeta hukuk dersi veriyor. Suriyelileri taşıyan Türkiye vatandaşına kaçakçı muamelesi yapan Yayladağı Savcılığının aksine Altınözü Savcılığı, “göçmen kaçakçılığı suçunun oluşması için doğrudan doğruya maddi menfaat sağlamak maksadıyla yasal olmayan yollardan göçmenlerin ülkeye sokulması veya ülkede kalmasına imkân sağlanması ya da yurt dışına çıkmasına imkân sağlanması seçimlik hareketlerinden birinin gerçekleşmesi gerektiği ancak Suriye’de iç savaş çıktığından itibaren Suriye vatandaşlarının ülkemize girişine izin verildiği ve yardım amacıyla ülkemizde iskânlarının sağlandığı” gerekçesiyle takipsizlik verdi.

Hukuksuzluk

Araçları bağlanan ve yüklü miktarda para cezalarına maruz bırakılan 18 mağdurun avukatlığını yapan Cemal Gelincik, “Yayladağı savcılığı; Suriyelilerin köyden ilçeye veya Antakya merkeze getirilmesini göçmen kaçakçılığı olarak yorumluyor. Ulaştırma bakanlığından toplu taşıma izni olan ve belli güzergâhta çalışan toplu taşıma araçlarına göçmen kaçakçılığından işlem yapılıyor. Bu suçlamayla yaklaşık iki aydır içerde olan müvekkillerim var. Oysa Suriyeliler mülteci değil sığınmacı, başvurmaları halinde kimlik alabiliyorlar” dedi.

HABERE YORUM KAT