1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. ‘Yararlı İtirafa İhraç Yok’
‘Yararlı İtirafa İhraç Yok’

‘Yararlı İtirafa İhraç Yok’

HSYK Başkanvekili Yılmaz, “Disiplin açısından itirafta bulunan hâkim, savcılar olursa ihraç yoluna gitmeyeceğiz. Onlara gereken her türlü ayrıcalığı tanımayı düşünüyoruz” dedi.

21 Ekim 2016 Cuma 12:07A+A-

Gülen örgütüne yönelik soruşturmalarda haklarında işlem yapılan hâkim ve savcıları itirafçı olmaya çağıran Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, faydalı itiraflarda bulunanları meslekte tutmayı bile tartışacaklarını ifade etti.

İtirafların hepsinin incelendiğini, itirafçılardan hangilerinin etkin pişmanlıktan yararlanacağını adli yargılama için mahkemelerin tayin edeceğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

“Adli yargıda zaten mahkeme kendisi takdir edecek. Mahkeme, söz konusu beyanın, yasanın aradığı pişmanlık hükümlerine uygun olup olmadığını özgür iradesiyle takdir edecek ve gereğini yapacak. Biz de disiplin açısından itirafta bulunan hâkim, savcılar olursa ihraç yoluna gitmeyeceğiz. Gerçekten samimi, örgütü çökertmede çok büyük fayda sağlamış, örgütü deşifre etmede büyük fayda sağlamış, çok yararlı olduğuna karar verdiklerimizi farklı farklı muameleye tabi tutacağız.”

Anadolu Ajansı’na konuşan Yılmaz, itiraflarından fayda sağladıkları bazı hâkim ve savcıları görevde tutmayıp istifa etmelerini sağlayarak, avukatlık yolunu açabileceklerini anlattı:

"İtirafları çok daha yararlı, çok daha önemli olan hâkim, savcıların meslekte tutulmalarını dahi genel kurulda tartışacağız. Çok yararlı itiraflarda bulunanlar, çok samimi, örgütü çökertmede çok faydalı itiraflarda bulunanları meslekte tutmayı bile tartışacağız ama her şeyden önce onlar için adli açıdan bir cezasızlık hâli söz konusu. Cezada büyük indirim söz konusu. O nedenle biz genellikle etkin pişmanlık yasasından faydalanmalarını öneriyoruz. Bu nedenle de son günlerde özellikle ByLock listelerinin ortaya çıkmasından sonra etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin sayısı bir hayli arttı. Bundan sonra da artacağına inanıyorum."

“İhraçları kesinleştirmeyi biraz geciktirebiliriz”

HSYK Başkanvekili Yılmaz, 3 bin 456 hâkim ve savcının ihraç edildiğini hatırlattı. İhraçları kesinleştirecek yeniden inceleme görüşmelerini ertelediklerini belirtti. "Hızla itirafçılar çoğalmaya başladı. 'İtirafçı olunca itirafın niteliğine göre ihraçtan vazgeçebiliriz' dediğimiz için bu açıdan itirafçılar zarar görmesinler diye ihraçları kesinleştirmeyi biraz geciktirebiliriz. Bunu genel kurulda görüşür, karara bağlarız" diye konuştu.

Bin kişilik yeni liste

İtiraflar ve ihbarlarda ismi geçen binin üzerinde hâkim ve savcıdan oluşan listenin de görüşülmeyi beklediğini söyleyen Yılmaz, “Bu itiraflarda adı geçenlerle ilgili arkadaşlarımız bir çalışma yapıyor. Bütün çabamız bu süreçten günahı olmayan, çeteye bulaşmamış hiçbir hâkim, savcı zarar görmesin” dedi.

HSYK'nın AYKA'daki gözlemci statüsü

Yılmaz, Avrupa Yargı Kurulları Ağının (AYKA) HSYK'yı gözlemci statüsünden çıkaracağına dair yaptığı açıklama hakkında konuştu. AYKA'nın kasım ayında HSYK'nın ihraçlarla ilgili gerekçeli kararını değerlendirmek üzere toplanacağını belirten Yılmaz, "Belki gözlemci statümüzü askıya almaktan vazgeçecekler. Onlara 'Gerekçeli kararımızı bekleyin' dedik. 'Her türlü bilgiyi, belgeyi paylaşmaya hazırız, bir heyet gönderin, paylaşalım, anlatalım' dedik” diye konuştu.

Kaynak: AA

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum