1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Yabancı Şube'deki Mültecilerden, Türkiyeli Müslümanlara Bayram Mesajı
Yabancı Şube'deki Mültecilerden, Türkiyeli Müslümanlara Bayram Mesajı

Yabancı Şube'deki Mültecilerden, Türkiyeli Müslümanlara Bayram Mesajı

Adana Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde tutulan 21 mülteci, Türkiyeli müslümanlara bayram mesajı yolladı.

29 Temmuz 2014 Salı 09:03A+A-

Türkiye'nin farklı illerinde gözaltına alınan 21 mülteci halen Adana Yabancılar Şubesi'nde tutuluyorlar. Bu mültecilerden 5'i Özbekistanlı, 4'ü Çeçenistanlı ve 12'si Dağıstanlı. Adana'ya getirilen mülteci sayısı 60'tan fazlaydı. Ancak bu durumun medyaya yansımasının ardından mülteciler farklı illere dağıtıldı.

Türkiye'nin çeşitli illerinde bulunan yabancı şubelerde(geri gönderme merkezleri) yüzlerce mülteci tutuluyor. Mültecilerden bir kısmı kendi ülkelerinde baskıya maruz kaldıkları için Türkiye'ye gelmişler. Bu ülkelerin başında Türkistan devletleri geliyor (Özbekistan, Doğu Türkistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Kırkızistan gibi).

Dinlerini daha rahat yaşamak için geldikleri Türkiye'de, hiç bir neden olmaksızın hapse atılıyorlar. Kendileri ile aynı şartlarda olan binlerce mülteci, Türkiye sokaklarında rahatça dolaşırken, bu kişiler günlerce yabancı şubelerde tutulup 3. bir ülkeye gitmeye zorlanıyorlar. Normal bir hapishaneden çok daha kötü şartlara sahip Yabancı Şubeler'de uzun süre kalan bazı mülteciler, sonunda üçüncü bir ülkeye gitmeyi kabul ediyorlar. 

Adana Yabancılar Şubesi'nde kalan mültecilerin ilk günlerde maruz kaldıkaları barınak şartları çok kötü idi. Az yemek, havalandırma, telefonla görüşememe vb. sıkıntıları vardı. Bu durumun medyaya yansımasının ardından bu sıkıntılar giderildi. Ancak mültecilerin tamamının; Guantanamo'da kalan mahkumlar gibi turuncu elbise giyme zorunluluğu devam ediyor.

21 kişiden bazıları 3 yıldan fazladır Türkiye'de yaşıyor ve oturum izinleri bulunuyor. Oturum süreleri dolan bu mülteciler, oturum iznini uzatmak için emniyete gittiklerinde tutuklanarak Adana'ya gönderiliyorlar.

Mülteciler yeniden iltica başvurusu yapıyorlar ancak cevap devamlı olumsuz oluyor.

4 aydan fazla süredir tutulan mültecilerin aileleri zor durumda. Bir çoğunun ailesi ile ilgilenen kimse yok. Bazılarının hanımı doğum yapmak üzere. Bazılarının çocukları ağır hasta. Bir çoğu maddi sıkıntı çekiyor. 

Kendilerinden daha çok ailelerinin zor durumda olmalarına üzülen bazı mülteciler psikolojik sıkıntılar yaşamaya başladılar. Durumlarının ne olacağını bilmeden günlerce beklemeleri, psikolojilerini olumsuz yönde etkiliyor.

Adana Yabancılar Şubesi'nde kalan 21 mülteci, Türkiyeli müslümanlara bayram mesajı gönderdiler.

Mültecilerin Mesajı:

Allah'ın selamı rahmeti ve bereketi sizin üzerinize olsun. Hepinizin bayramı mübarek olsun.

Bizler uzun zamandır haksız yere burada tutuluyoruz. Türkiye'ye dinimizi daha rahat yaşayabilmek için geldik. İnşaatlarda ve benzeri işlerde çalışarak karnımızı doyurmaya çalışan normal insanlarız. Bizi ne ile suçladıklarını bile bilmiyoruz. Bizler buraya ailelerimizle yaşamaya geldik. Türkiye'ye ne gibi bir tehdidimiz olabilirki.

Kaç aydır sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bazı STK'lar bizimle ilgileniyorlar ancak bir çözüm olmuyor. Bir grup kardeş; sesimizi yetkililere duyurmak için Adana Yabancılar Şubesi'nin önünde eylem yaptılar. Toplamda 20 kişi bile yoktu. Nerede bu Türliyeli müslümanlar? Neden bize sahip çıkmıyorlar. Gazze'yi, Şam'ı, ve dünyanın bir çok yerini gören müslümanlar, neden yanı başlarında ki biz kardeşlerinin sesini duymuyorlar.

Müslüman Türkiyeli kardeşlerimizin İslam toplumana ne kadar duyarlı olduklarını biliyoruz. Umarız bizim sesimizi de duyarlar ve yetkili makamlara bizim için gerekli talepleri yaparlar. Allah hepinizden razı olsun. Bizleri salih dualarınızda unutmayın.

*

21 mültecinin durumunu ilk günden beri takip eden Adalet Platformu başkanı Adem Çevik:

"Adana başta olmak üzere Van, Gaziantep, Iğdır, Hatay, İstanbul ve diğer illerde mültecilere yönelik hukuksuz, insanlık dışı ve kanunlara aykırı uygulamalar yapılmaya devam ediyor. Yüzlerce mülteci kardeşimiz; idam edilecekleri veya işkenceye maruz kalacakları ülkelerine iade edilmeyi bekliyorlar. Yabancı Şubelerdeki yaşam şartları ne kadar iyi olursa olsun; bu insanları aylarca ailelerinden ayrı bırakmak, şu mübarek bayramda onlara bu eziyeti yaşatmak insanlık suçu ve zulümdür. 

Türkiye Hükümeti; hak ihlallerinin zirve yaptığı Türkistan Cumhuriyetleri'nden hicret ederek Türkiye'ye sığınan kardeşlerine sahip çıkmalı, muhacir mülteci kardeşlerimizi iade ederek insanlığa karşı işlenen suçlara ortak olmamalıdır. Türkiye'nin mülteci konusundaki tutumu, Osmanlı torunlarına yakışmamaktadır. Hükümet yetkilileri biran önce bu konuya el atmalı ve bu insanlara mülteci haklarını vermelidir. Uzun yıllar Türkiye'de yaşayan mültecilere vatandaşlık kolaylığı sağlanmalıdır.

Binlerce kişinin katili Raşid Dostum'a sahip çıkan Türkiye'nin, artık katillere/zalimlere değil mazlumlara/muhacirlere sahip çıkmasını bekliyoruz. Hükümet nasıl Suriyeli mültecilere sahip çıkmış sağlık ve barınma sağlamışsa, 10.000'i Türkistanlı toplam 60.000 Suriyeli olmayan mülteciye de aynı hakları tanımalı ve sahiplenmelidir. 

Bayramdan sonra Adana Yabancılar Şubesi önünde daha büyük bir eylem düzenlemeyi planlıyoruz. Ayrıca bu kardeşlerimizin serbest bırakılması için imza kampanyası başlatacağız."

Kaynak: iNCANEWS

HABERE YORUM KAT