1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Vuslat Dergisi’nin 179. Sayısı Çıktı
Vuslat Dergisi’nin 179. Sayısı Çıktı

Vuslat Dergisi’nin 179. Sayısı Çıktı

Vuslat Dergisi’nin 179. Sayısı “İslam’da Vakıflar, İşte Medeniyet!” manşetiyle çıktı.

30 Nisan 2016 Cumartesi 11:47A+A-

Aylık Eğitim Kültür ve Düşünce Dergisi Vuslat, 179. sayısında  “İslam’da Vakıflar, İşte Medeniyet” manşetiyle çıktı.  Derginin Editörü Ziya Gündüz, editör yazısında şu ifadeleri kullandı:  “İslâm Medeniyeti’nde, vakıfların temel gayesi, insanlığın huzuru ve insanlığın hidayetidir. Yolların yapımında, çeşmelerin yapımında, köprülerin yapımında, mimari işlerde, vakıfların emeği oldukça büyüktür.”  

Vakıf Müessesenin Tarihi Eskilere Dayanır   

Vakıf, müessesinin tarihi çok eskidir. İslâm tarihi ile birlikte vakıflar da yaygınlaşmıştır.  Vakıf demek, kısaca bir malı, bir gayreti, Allah rızası için feda etmek anlamlarını taşımaktadır.  Asr-ı Saadet döneminde, Ashâb-ı Kirâm da birçok mallarını Allah yolunda vakfetmişlerdir. 

İslâm ile birlikte vakıflar, kurumsal bir kimlik kazanmıştır. Bilindiği gibi,  Osmanlı döneminde, insanlığın hayrı için birçok vakıf kurulmuştur.  Her vakfın ayrı bir çalışma alanı vardı.  Bazı vakıflar, cezaevinde mahkûmlara yardım etmek için, kurulmuştur. Bazı vakıflar, yolda kalanlara yardım etmek için kurulmuştur. Kimi vakıflar, genç kızların çeyizlerine yardımcı olmak için, kimileri ise, hayvanların muhafaza edilmesi, hayvanların zarar görmemesi adına faaliyet içerisinde olmuşlardır. İslâm tarihinde,  insanlığın faydasına çok ilginç vakıflar kurulmuştur.

Vakıfların Gayesi

Vakıflar, yoksulların, kimsesizlerin, mazlumların, yanında yer almış, onlara kendi imkânları nispetince yardım etmişler ve günümüzde de halen yardım etmeye devam etmektedir.  İslâm tarihinde ve günümüzde birçok vakıf, “aş evi” kurarak fakirlerin yemek ihtiyacını karşılamışlardır.

Vakıflar İslam Medeniyeti’nin Bir Parçasıdır

Vakıflar, İslâm Medeniyeti’nin bir parçasıdır.  Vakıflar, bütün insanlığın hayrı için çalışan müesseseleridir.   Vakıflar, ilim adına da büyük hizmetler yapmışlardır. Kütüphaneler, medreseler, vakıf medeniyetinin eserleridir.

Günümüzde de hâlihazırda birçok vakıf, çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürmektedir. Bu vakıflarımız,  İslâmî tebliğ konusunda karınca karınca görevlerini yerine getirmeye gayret göstermektedirler. İslâmî vakıflarda hizmet eden, her şahsiyet hiç bir ücret talep etmemekle birlikte, ücretlerini yalnızca Allah’tan beklemektedir.  İşte vakıf demek, hayatını malını, mülkünü,  Allah yoluna adamak demektir.

Dergide Yazısı Olan Yazarlar

Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Prof. Dr. Yusuf Ziya Kazıcı, Prof. Dr. Ali Akpınar,  Prof. Dr. Ali Çelik, Ahmed Kalkan, Abdullah Dai, Hüseyin Kerim Ece, Seyfulislam Çapanoğlu, Yunus Göktaş, Ahmet Varol,  Murat Said Özdemir, İlhami Pınar ve Dilaver Akkoyun…

Dergi Hakkında Detaylı Bilgi İçin: 0 (216) 612 78 22 www.vuslatdergisi.com

yeni-sayi-179-mayis.jpg

 

HABERE YORUM KAT