1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Venezuela'da Maduro Destekçileri Meclisi Bastı
Venezuela'da Maduro Destekçileri Meclisi Bastı

Venezuela'da Maduro Destekçileri Meclisi Bastı

Devlet Başkanı Maduro taraftarları, muhalefet milletvekillerinin referandum sürecinin durdurulması kararına yönelik karşı hamlelerini görüşmek üzere toplanan meclis oturumunu bastı.

24 Ekim 2016 Pazartesi 01:57A+A-

Venezuela'da, Ulusal Seçim Konseyi'nin Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun görevden alınmasıyla ilgili referandum sürecini durdurmasına karşı tedbirler almak üzere mecliste bir araya gelen muhalefet milletvekillerinin toplantısının, hükümet taraftarlarınca basıldığı bildirildi.

Yerel medya kaynaklarına göre, mecliste çoğunluğu elinde bulunduran muhalefet milletvekillerinin, Maduro'ya yönelik yaptırım kararları almak üzere bir araya geldikleri meclis oturumu, devlet başkanı taraftarlarınca engellendi.

Yüksek güvenlikli meclis binasına nasıl girdikleri henüz bilinmeyen grubun, toplantının yapıldığı salona girerek hükümet lehine sloganlar atmaya başladığı belirtildi.

Sosyalist parti lideri Jorge Rodriguez'in talebi üzerine protestolarına son veren grubun ayrılmasından sonra, meclis oturumunun kısa bir aranın ardından tekrar devam ettiği bildirildi.

Muhalefet milletvekillerinin, meclis oturumunda, referandum sürecinin askıya alınmasına karşı siyasi hamle olarak Ulusal Seçim Komisyonu yetkilileri ile yüksek mahkeme hakimlerini değiştirme ve Maduro'ya karşı "anayasaya aykırı hareket etmek" suçundan yasal süreç başlatma alternatifleri üzerinde görüştükleri kaydedildi.

Venezuela'da muhalefet partileri, ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılması ve erken seçime gidilmesi için referandum süreci başlatmıştı. Sürecin ilk aşamasında toplanan 1,8 milyon imzadan 407 bini geçerli sayılmış, muhalefet sürecin ikinci aşaması için gerekli 3,9 milyon imzayı toplamaya başlamıştı.

Ancak Seçim Konseyi, referandum sürecinin birinci aşamasında toplanan imzalarda, 4 eyalette hile yapıldığı iddiaları üzerine süreci 21 Ekim'de durdurmuştu. Muhalefet, kararın anayasaya aykırı olduğunu belirterek, halktan karara karşı sokaklara dökülmelerini istemişti.

Aralarında ABD'nin de bulunduğu Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS) bazı üyeleri de Seçim Konseyi'nin kararının hükümet ve muhalefet arasında diyalog kurulması ihtimalini etkilediği yönünde endişelerini belirten bir açıklama yayımlamıştı.

Maduro'nun görevden alınması için referandumun 10 Ocak'tan önce yapılması gerekiyor. İlk aşamanın iptal edilmesinin ardından referandumun bu tarihten önce yapılması mümkün görünmüyor. Görev süresi 2019'da dolacak Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelmişti.

AA

HABERE YORUM KAT