1. HABERLER

  2. HABER

  3. Vatikan'a Tur Varsa Kâbe'ye de Olabilir
Vatikana Tur Varsa Kâbeye de Olabilir

Vatikan'a Tur Varsa Kâbe'ye de Olabilir

Yarıyıl tatilinde 3 bin öğrencinin umreye gitmesine yönelik eleştirilere, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez cevap verdi.

12 Ocak 2012 Perşembe 11:59A+A-

Tepkileri anlamakta zorlandığını belirten Görmez, "Bizi eleştirenlere, yarıyıl tatillerinde İspanya, İtalya ve Almanya'dan Vatikan'a ne kadar öğrenci turunun düzenlendiğini gidip izlemelerini tavsiye ederim." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, öğrencilerin umre dönemine denk gelen yarıyıl tatilinde kutsal topraklara götürülmesine yönelik eleştirilere son noktayı koydu. Programı eleştirenlerin yarıyıl tatillerinde çeşitli ülkelerden Vatikan'a düzenlenen turları gidip izlemeleri tavsiyesinde bulunan Görmez, "Müslüman bir ülkede Müslüman bir gencin, Müslümanların kıblesi olan Kâbe'yi, sevgili Peygamberimiz'in doğup büyüdüğü yerleri görme arzusuna Diyanet İşleri Başkanlığı'nın öncülük ve rehberlik yapması kadar tabii bir şey olamaz." diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Filistin Gazze Yönetimi Vakıflar ve Din İşleri Bakanı Salih H.S. Algered ve beraberindeki heyeti başkanlık binasında kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Görmez ve Algered, gazetecilere açıklama yaptı.

Umre organizasyonunun her sene yapıldığını kaydeden Görmez, şöyle konuştu: "Şubat tatilinde bazı öğretmenler, öğrencileri ile birlikte talip oluyorlardı. Ama bugüne kadar bu mümkün olmadı. Çünkü şubat tatili ilk defa umre dönemine denk geliyor. Dolayısı ile Diyanet'in buna rehberlik yapması, bu ihtiyaca karşılık vermesi kadar tabii bir şey olamaz. Bunu açıkça ifade etmek istiyorum. Bu konuyu eleştiren dostlarımıza, yarıyıl tatillerinde İspanya'dan, İtalya'dan, Almanya'dan Vatikan'a ne kadar öğrenci turlarının düzenlendiğini gidip izlemelerini tavsiye ederim." Görmez, umre organizasyonunun henüz ilkokulda okuyan, reşit olmayan çocuklara yönelik bir tur gibi gösterilmesinin kendisini üzdüğünü söyledi. Bu talebin öncelikle imam hatip liselerinden geldiğini ifade ederek, "Ancak başka liselerden de öğrenciler kendi aralarında birleşerek, bunlar daha çok lise öğrencileri ya da anne-babalar yarıyıl tatilinde umreye gitmek istediklerini, ilk defa çocuklarının tatiline denk geldiği için çocukları ile gitmek istediklerini ifade ettiler." şeklinde konuştu.

CHP'li Milletvekili İhsan Özkes'in, Diyanet'in hac organizasyonları ve umre programlarından çekilmesi gerektiği yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Görmez şu cevabı verdi: "Hac ve umre birer ibadettir. Salt birer seyahat ve ticaret değildir. İbadetlere rehberlik yapmak da kanunlarla Diyanet'e verilmiştir. Dolayısı ile camileri, namazları başkaları rehberlik yapsın demek neyse, hac ve umre de tamamen Diyanet'ten alınsın, bir seyahat sayılsın demek odur."

İlyas Koç / ZAMAN

HABERE YORUM KAT