1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Van Özgür-Der’e Yapılan Saldırı Protesto Edildi
Van Özgür-Der’e Yapılan Saldırı Protesto Edildi

Van Özgür-Der’e Yapılan Saldırı Protesto Edildi

PKK'liler tarafından Özgür-Der Van Şubesine yapılan saldırı Van Sanat Sokağında protesto edildi.

09 Ağustos 2013 Cuma 19:36A+A-

HAKSÖZ-HABER

Türkiye'deki PKK'ye yakın basın tarafından hedef gösterilen Özgür-Der'in Van Şubesi’ne yapılan silahlı ve molotoflu saldırı bugün Sanat Sokağı’nda toplanan Özgür-Der üyeleri ve kentteki bir çok İslami kuruluş temsilcisi tarafından lanetledi. Diyarbakır, Batman ve  Tatvan Özgür-Der şubeleri ile Bingöl ve Muş’tan da temsilci dnüzeyinde katılımın olduğu eyleme kentte faaliyet gösteren 16 sivil toplum kuruluşu da destek verdi.

"Gerçekler Örtülemez Özgür-Der Susturulamaz!" ve "Özgür-Der'e Saldırı Suriye Direnişine Saldırıdır" pankartlarının açıldığı eylemde, “Çapulcuların Saldırıları Karşısında Yaşasın İslami Kardeşlik ve Dayanışma, Susmadık Susmayacağız, Hakkı Her Zaman Haykıracağız!, Tehdit ve Saldırıyla Gerçekler Gizlenemez!” dövizleri taşındı.

Mustafa Yılmaz’ın sunduğu eylem büyük bir kalabalıkla gerçekleşti. Eylemin başında kısa bir giriş konuşması yapan Yılmaz, Suriye’de 3 yıldır yaşanan katliamlara dikkat çekti. Özgür-Der’in Suriye’ye direnişin başından beri insani yardım noktasında destek verdiğini belirten Yılmaz, Türkiye’de kimi çevrelerin ‘Rojava’da Katliam Var’ diyerek İslam ve Müslümanlara karşı düşmanlıklarını ortaya çıkardıklarını ve Özgür-Der Van Şubesi’ne yapılan saldırının da bunun somutlaştırılmış hali olduğunu belirtti.

Ardından Özgür-Der’in bölge şubeleri adına bir giriş konuşması yapan Serdar Bülent Yılmaz, ‘Herkesin müslüman olmanın ötesinde insani bir sorumlulukla Suriye direnişine destek vermesi gerektiğini belirtti. Özgür-Der’in de Müslüman kimliğiyle Suriye Direnişine destek verdiğini belirten Yılmaz, bunun kimi kesimlerce saldırıyla cevaplandığını belirtti. Özgür-Der olarak Ergenekon, Kürt Sorunu, Başörtüsü yasağı ve darbelerle ilgili yüzlerce eyleme imza attıklarını belirten Yılmaz, kendilerine karşı çok tehdit ve saldırıların olduğunu belirtti. Ancak Özgür-Der Van Şubesi’ne yapılan saldırının ulusalcı kesimlerce fiili saldırı durumuna geldiğini aktaran Yılmaz, PKK medyasının Özgür-Der’i Rojava’daki gerçekleri ortaya çıkardığı için hedef aldığını belirtti. “Özgür-Der’e öfkeliler, saldırganca bir dil kullanıyorlar. Tehdit ediyorlar. Tabanlarına açıkça saldırı emri veriyorlar. Çünkü Rojava’da katliam yalanları uydurdular. Videolar, resimler yayınladılar. Ama Özgür-Der bunların hepsinin yalan olduğunu, iftira olduğunu kanıtladı. Bu yüzden saldırıyorlar.” Şeklinde konuştu.

Sıksık “Baskılar bizi yıldıramaz!, Yaşasın Halkların Kardeşliği, Uyan Diren Özgürleş, Biji Biratiya Gelan, İslami Hareket Engellenemez, Susmadık Asla Susmayacağız!” sloganlarının atıldığı eylem,Özgür-Der Van Şube Başkanı Erdoğan Güleryüz’ün basın açıklamasını okumasıyla devam etti.

ozgurder-van-subesine-saldiri-protesto.jpg

van-ozgurder-eylem-20130809-0.jpg

van-ozgurder-eylem-20130809-7.jpg

van-ozgurder-eylem-20130809-8.jpg

van-ozgurder-eylem-20130809-9.jpg

img_2928.jpg

img_2931.jpg

img_2946.jpg

img_2959.jpg

img_2989.jpg

van-ozgurder-eylem-20130809-1.jpg

van-ozgurder-eylem-20130809-2.jpg

van-ozgurder-eylem-20130809-3.jpg

van-ozgurder-eylem-20130809-4.jpg

van-ozgurder-eylem-20130809-6.jpg

van-ozgurder-eylem-20130809-10.jpg

Basın Açıklamasının Tam metni:

ÖZGÜR-DER SUSMAZ, SUSTURULAMAZ!

Zalim Baas diktatörlüğüne karşı Suriye halkının ve direnişin yanında yer alan İslami kuruluşlar aleyhine bazı Kürt Ulusalcı ve Kürt ulusalcı kesim ile irtibatlı odaklarca, bu kesime bağlı medya kurumları ve sosyal medya üzerinden yürütülen iftira kampanyası tam bir düşmanlık boyutuna evrilmiş durumda. Anlaşılan o ki, Suriye Kürdistanında yaşanan hadiseler üzerinden Kürt milliyetçi çevrelerinin oluşturmaya çalıştıkları kurgusal ortamın deşifre edilmesi, bu çevrelerin aşırı biçimde asabileşmesine ve saldırganlaşmasına yol açmakta. Bu bağlamda dün gece Özgür-Der Van Şubesine yönelik gerçekleştirilen molotoflu, silahlı saldırı yapanların, düşmanlıkta sınır tanımadığının açık ve somut bir göstergesi olmuştur.

Bu saldırı sürpriz olmamıştır. Kendiliğinden de gelişmemiştir. İslami yapılar, yardım kuruluşları ve medya organları aleyhine ısrarlı bir tarzda sürdürülen iftira ve dezenformasyon kampanyasının bir neticesidir. Söz konusu kampanyanın tümüyle temelsiz ve yalan olduğunun delilleriyle birlikte ortaya konulması bir takım çevrelerde had safhada bir tahammülsüzlük ve saldırganlık doğurmuştur.

Özgür-Der hedef seçilmiştir çünkü Suriye Kürdistanı’nda güya, İslamcı güçlerin masum Kürt sivilleri öldürdüğüne dair ortaya atılan iddiaların yalan olduğunu tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştur. Ve gerek Kürdistan coğrafyasında, gerekse de Ortadoğu’nun bütününde şu veya bu milliyetçiliğin çözüm değil ancak daha fazla kan ve zulüm demek olduğunu ısrarla haykırmıştır.

Özgür-Der’in tutumunu politik hesapları aleyhine bir engel olarak gören aynı kesim günlerdir gerek sahip oldukları basın yayın organları aracılığıyla doğrudan ve gerekse de sosyal medya vasıtasıyla dolaylı biçimde Özgür-Der’i hedef göstermiş, tehditler yağdırmış ve nihayet bu süreç fiili bir saldırganlığa dönüşmüştür.

Ne gariptir ki, bunlar on yıllardır devletin ırkçı, inkarcı, baskıcı tutumundan, halkın özgürlük alanının kısıtlanmasından şikayet etmişlerdir. Her fırsatta düşünce özgürlüğünden dem vurmuş, güya muhalif fikirlerin özgürce dolaşımını savunmuşlardır. Kemalist otoriter anlayışın sivil toplumu kuşatıp, güdükleştirmesinden rahatsızlık duyduklarını ifade etmişlerdir. Ve şimdi aynı çevreler utanmazca ve vahşice bir tutumla Özgür-Der’i molotofla, silahla baskı altına almaya ve susturmaya yeltenmektedirler.

Oysa Özgür-Der sahip bulunduğu İslami kimliğin bir gereği olarak her ne surette olursa olsun hakkı haykırma ve adaleti ayakta tutma çabası içinde olmayı bir zorunluluk olarak görmekte ve bu çabasını ne pahasına olursa olsun sürdürme kararlılığındadır.

Diktatörlere, tiranlara karşı, birçok Ortadoğu ülkesinde, adalet ve özgürlük için ayaklanan halkların yürüttüğü haklı mücadeleyi destekleyen Özgür-Der, aynı şekilde Suriye halkının Esed zalimine başkaldırmasını da desteklemiş, zalime karşı mazlumun yanında olma sorumluluğundan ödün vermemiştir. Suriye’de mücrim Esed ve ordusunun katliamlarına ilk andan itibaren tepki gösteren Özgür-Der, savaşın yol açtığı sosyal tahribata da kayıtsız kalmayarak İslami sorumluluk gereği Suriye halkının ihtiyaç duyduğu temel insani ihtiyaçların giderilmesine katkı sunmak için insani yardım çalışması da başlatmıştır. Yaklaşık iki yıl evvel başlatılan bu yardım çalışması kapsamında başta Suriye Kürdistan’ındaki ihtiyaç sahipleri olmak üzere etnik ve mezhebi ayrım gözetilmeden Esed zulmünden etkilenen Suriye halkına yardımlar ulaştırılmıştır. İki yıldır devam eden yardım faaliyetlerinin, Rojavada’ki çatışmaların hemen ardından yapılmaya başlandığını ve sadece kimi İslami gruplara yardım edildiğini iddia eden Kürt Ulusalcılarının bu iddiaları tam anlamıyla bir iftiradır.

Bu vesileyle kamuoyuna ve tüm halkımıza Van’da gerçekleşen bu saldırıyı lanetlediğimizi duyuruyoruz. Son günlerde sistematik biçimde İslami kuruluşları hedef alan ve en son Van’da görüldüğü üzere Özgür-Der Şubesini yakmaya kalkışan zihniyetin halkımıza verebileceği hiçbir şey bulunmadığının, baskı yoluyla muhaliflerini sindirmeye yeltenenlerin, farklı görüşlere hayat hakkı tanımayanların karşı çıktıklarından da daha kötü bir esaret sisteminin peşinde koşan zavallılar olduğunun altını çiziyoruz.

Ve yine bu vesileyle Özgür-Der’in başta Baas Rejimine karşı savaşan Suriyeli kardeşlerimiz olmak üzere Müslüman Ümmetimizin her bir parçasıyla dayanışma çabasını sürdüreceğini, zulme karşı direnen Müslümanlara atılan iftiralara ve yürütülen karalama kampanyalarına sessiz kalmayacağını ilan ediyor; maruz kaldığımız saldırı karşısında bize destek sunan kuruluşlarımıza ve tüm kardeşlerimize teşekkür ediyor, selamlarımızı iletiyoruz.       

Özgür-Der Van Şubesi

Destek Veren Kuruluşlar: Erdem-Der / Umut Işığı / Gökkuşağı / Van Mazlum-Der / Memur-Sen / İHH Van Temsilciliği / Nüve-Der / Rahmeteli Gıda Bankası / Mustazaflar Cemiyeti / Vim-Der

HABERE YORUM KAT

25 Yorum