1. YAZARLAR

  2. SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

  3. Vahşiliğin Her Türlüsüne ‘Hayır!’ Demedikçe..
SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

Yazarın Tüm Yazıları >

Vahşiliğin Her Türlüsüne ‘Hayır!’ Demedikçe..

10 Ekim 2015 Cumartesi 13:00A+A-

[email protected]

Şırnak’ta caddeleri kesmek için teröristlerce kazılmış bir hendeği kapatmak için giden polis ekibiyle girdiği çatışmada öldürülen PKK’lı ‘terörist’e aid bir cesedin boynuna ip bağlanıp bir polis aracının ardında sürüklenmesi etrafındaki tartışmalar bitmiyor, hâliyle..

İnsan olan, öldürdüğü kimsenin cesedinden de intikam almaya kalkışmaz..

Sana saldıranı öldürmüşsün; tersi de olabilirdi. Ama, öldürdüğüne göre, mes’ele bitmiştir.

Bu gibi intikam duygularını ölüye de uygulamak ilkel insanın işidir ve hele de devlet denilen mekanizmanın içinde vazife yapanların böyle bir ilkelliği yapması kesinlikle kabullenilemez.

Böyle bir alçaklığı yapanlar, insanlıktan nasibsiz  ilkel yaratıklardır ve karşı çıkılmalıdır.

HDP Eş Başkanı Demirtaş da bu alçaklığı haklı olarak lanetliyor ve bu fotoğrafı çoğaltarak her tarafa ulaştırmaya çalışıyor ve ‘Unutmayacağız.’ diyor.

Ama, AK Parti (Diyarbekir’de 1. sıra) m.vekili adayı Galib Ensarîoğlu bu sahnenin emniyet içindeki ‘paralel yapı’ya mensub olanaların işi olduğunu belirtiyor. Ki, bu uzak ihtimal değil..

Ensarîoğlu, ’Bu görüntü de, Muş'un Varto ilçesinde ağustos ortasında öldürülen PKK’lı terörist kadının çıplak fotoğrafının yayınlanması işi de Paralel Yapı'ya aid.. HDP'nin kan siyaseti bölgede oy kaybettirince onlar da bu yola başvuruyorlar. Algı propagandası için birlikte çalışıyorlar. PKK'yı mazlum gösterip HDP'ye oy kazandıracak hamleler yapıyorlar. Bu görüntüler araç içinde çekilmiş. Savunmaları 'bedeninde bomba araması yapıyorduk..' şeklinde.. Bir insanın ölüsüne, kim olursa olsun, saygısızlık yapılamaz, öyle araba ile çekilmez, sürüklenmez.’ diyor.

Bu ‘paralel suçlaması’  sadece, ‘her şey onlardan biliniyor.’ diye geçiştirilemez, ama, söz, tavır ve inanç yorumlamalarının en azından bir kısmıyla, tarihteki ünlü Alamut Kal’ası Şeyhi Hasan Sabbah’ı ve müridleri olan Haşhaşîyyûn taifesini andıran Pennsylvania Şeyhi ve bağlılarının, ‘hasma zarar vermek için her şeyi mubah ve caiz’ bilen tuhaf bir anlayışa sahib olduklarının binlerce delili de ortada..

Ama, her kim olursa olsun, bunu yapanlar için, ‘alçak, ilkel yaratık’  kelimesinden başka bir sıfat bulunamaz herhâlde..

*

Ensarîoğlu’nun Demirtaş’a bir de sorusu var: ‘Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde PKK'nın açtığı hendeği kullandığı kepçeyle kapatırken, teröristlerin attığı roketle önce şehid ettikleri, ardından da kepçenin içinde üzerine defalarca benzin dökerek yakıp kömüre ve bir avuç küle döndürdükleri Diyarbekir-Çermikli polis Ali Öztürk için de ‘Unutmayacağız!’ diyecek misin? Ki, o da roketle öldürülmüştü, o yakış sahnelerinin çekimleri elimizde, ama, bunu yayınlayamayız. Yani, kalkıp kim kime insanlık dersi verecek? Vahşetin her türlüsünü reddediyor ve lanetliyoruz! Sen de var mısın?’

Yerinde bir soru..

*

Dahası, Demirtaş’ın bu gibi vahşi cinayetlere karşı çıkarken samimî ve insanca bir tepki veriyor kabul edilebilmesi için, 2014 yılının 6-7-8 Ekim’ine rastlayan Kurban Bayramı günlerinde, kesilen kurbanların etlerini fakir evlere dağıtmakta olan 16 yaşındaki Yâsin Börü’nün, kendi tahrik ve teşvikiyle sokağa dökülen ‘kaatil sürüleri’ eliyle, üçüncü kattan atılıp, yerde de ölüsünün defalarla bıçaklanması ve sonra da üzerinden araba geçirilerek ezilmesi vahşiliğine de var mıdır ciddî bir itirazı?  

*

Ama, Demirtaş hırçınlığı temsil eden öteki ‘eş bakan’ı gizlemek istercesine, kuzu postuna bürünüp, yine barış nutukları çekiyor, ‘Şiddeti isteyenler bize oy vermesin!’ diyebiliyor.

Ne de olsa, ‘âkil adamlık’larını(!) bir daha sergileyen bazıları, -sanki o sürüklenen cesed  sahnesini benimseyen varmış  gibi-, ‘Devlet’in karnesinin yine zayıf olduğunu’ dile getirirler, makalelerinde.. Ama, o yazılarda, o mazlum Yâsin Börü ve öldürüldükten sonra yakılan Çermikli polis Kemal hatırlanmaz. Çünkü, bunlar kendilerini ‘aydın’ ilan eden karanlık çevrelerden alkış getirmez.

*

Star

YAZIYA YORUM KAT

1 Yorum