1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Utançlarıyla Bagram’ı Devrettiler
Utançlarıyla Bagram’ı Devrettiler

Utançlarıyla Bagram’ı Devrettiler

Afganistan'da adı ABD askerlerinin skandallarıyla ve mahkumlara yapılan işkencelerle anılan Bagram Cezaevi el değiştirdi.

11 Eylül 2012 Salı 02:17A+A-

ABD ordusu, "Afganistan'ın Guantanamosu" olarak tanımlanan Bagram Cezaevi'ni Afgan güvenlik güçlerine devretti. Tutuklulara yapılan akıl almaz işkenceler ve ABD askerlerinin Kur'an-ı Kerim yakması gibi skandallara sahne olan cezaevinde 3 binden fazla mahkum bulunuyor.

Afganistan'da adı ABD askerlerinin skandallarıyla ve mahkumlara yapılan işkencelerle anılan Bagram Cezaevi el değiştirdi. ABD ve Afganistan'ın 6 ay önce imzaladığı protokol çerçevesinde, başkent Kabil'e 40 kilometre uzaklıktaki Bagram Cezaevi dün düzenlenen törenle Afgan güvenlik güçlerine devredildi. Af-ganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) sözcüsü Jamie Graybeal, ABD güçlerinin kontrolünde olan ve 3 binden fazla Taliban mahkumunun bulunduğu Bagram Cezaevi'nin Afgan yetkililere devredildiğini söyledi.

İşkence olayları nedeniyle "Afganistan'ın Guantanamosu" adı verilen hapishanedeki mahkumlar arasında 700'den fazla da yabancı uyruklu tutuklunun bulunduğu belirtiliyor. Bagram Cezaevi daha önce, tutuklulara yapılan kötü muamele ve ABD askerlerinin Kur'an-ı Kerim yakması gibi olaylarla gündeme gelmişti.

Öte yandan Afganistan ordusu, "kültür şokundan kaynaklanan ve bazen ölümle sonuçlanabilen olayların sayısını azaltmak için yabancı askerleri anlama kılavuzu yayımladıklarını" açıkladı. "Koalisyon Güçlerinin Kültürünü Anlama Broşürü"nde, "yabancı askerlerin masaya ayaklarını koymalarına, burunlarını halka açık alanlarda temizlemelerine" şaşıran Afgan askerler için uyarılar bulunuyor.

Kılavuzda, "Koalisyon askerleri farkına varmadan namaz kılan bir kişinin önünden geçebilir, ayaklarını masanın üzerine koyabilir, askerler ailenizdeki kadınların hatırını sorabilir, fotoğraflarını görmek isteyebilir, bu davranışlar hakaret ya da aşağılama değildir, onlar kibar olmak istiyorlar" ifadelerine yer veriliyor.

 Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

2 Yorum