1. YAZARLAR

  2. SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

  3. USA, İsrail ve Suûdî Rejimleri, İran İçin Planlar Peşindeyken…
SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

Yazarın Tüm Yazıları >

USA, İsrail ve Suûdî Rejimleri, İran İçin Planlar Peşindeyken…

24 Mayıs 2018 Perşembe 12:08A+A-

Amerikan eski başkanlarından Carter’in,  arab rejimlerinden bir kısmının temsilcileriyle görüşürken, ‘İsrail ile değil, kendi devletleriniz arasındaki yığınla ihtilaflarla meşgul olun..’  dediğini Mısır’lı ünlü yazar Hasanyn Heykel anlatmıştı, bir yazısında..

*

Telaviv’deki bir stratejik araştırmalar merkezinin yıllarca önce yayınladığı bir raporda da; ‘bölgedeki arab, türk, fars, kürd, süryanî vs. etnik unsurların ihtilaflarına çözümler araştırmak’  zâhiren çok ‘hayırhah’ (!) çalışma gruplarının oluşturulması gerektiğinden söz ediliyordu.

Yani, anlaşılacağı üzere, her şey, İsrail’in varlığını sürdürmeye yönelik.. Böyle olunca da, bölgedeki ülkelerin ve halkların etnik, mezhebî, askerî, coğrafî ve sosyo-ekonomik ihtilaflarının nasıl ‘çözüm’e kavuşturulacağına dair parlak fikirler (!) de kendiliğinden yeşerir! O zaman da, İsrail, USA , Rusya ve emsali güç odaklarının, sahneye ‘kurtarıcı’ olarak çağrılmaları sağlanır.

Böyleyken, Müslüman halkların, birbirleriyle etnik, mezhebi, coğrafî veya sair sosyal farklılık ve ihtilaflara takılıp kalmaları, sadece basiretsizlikle bile anlatılamayacak bir durumdur.

*

Bu merhalede, Suûdî -İran rejimleri arasındaki  düşmanlık da, Amerika ve İsrail’in istediği kıvamda şiddetleniyor.  Hemen bütün arab rejimlerinin medya organlarında, İran’ın İsrail’den bile tehlikeli olduğu savunuluyor. Bu anlayışı Türkiye’de paylaşanlar biler var. İran rejimi de, gerçek ve tek doğru İslam’ın, kendi anlayışları olduğunu söyleyerek, şeytanî planların ekmeğine yağ sürüyor. Halbuki,  Tayyib Erdoğan, birkaç yıl önce, İran’a gittiğinde, en üst yetkililerle görüşürken, ‘Benim dinimin adı, şiîlik veya sünnîlik değil, İslâm’dır.. Onlar İslam’ın yorum farklılıklarına verilen isimdir..’ demişti; doğru bir yaklaşımla..

*

Şimdilerde, Amerikan emperyalizmi ve İsrail rejimi, Trump’ın hiçbir  diplomatik kural tanımaz saldırgan tavrıyla İran’ı daha bir sıkıştırmaya çalışıyor; ‘savaş’tan başka bir B planlarının olmadığından  söz ediyor.

Bu durumda, Suûdî rejimi de selden kütük kapmak hayaliyle,  İran’la hesaplaşma derdinde.. Hattâ, fiilen bütün iktidarı bulunduran yeni Veliahd M. bin Selman’ın da İran’ı safdışı etmekte sınır tanımaz bir düşmanlık duygusuyla; Amerika ve hattâ dolaylı irtibatta olduğu anlaşılan İsrail ile birlikte hareket edeceğinin işaretlerini veriyor.

İran rejimi de, ‘Suûdî rejimi bir yanlış yaparsa, füzelerimiz  ateşlendiğinde, geride ne Vehhabîlik kalır, ne de Mekke ve Medine hariç, bir Suûd diyarı!..’ gibi tehditleri en üst rütbeli kumandanlarının ağzından telaffuz ediyorlar. Bu gibi tehditlerle Suûdî rejimi Amerika’nın kucağına daha bir atılıyor.

Böyle bir merhalede, ‘nükleer çalışmalardan ve balistik füzeleri çoğaltmaktan vazgeçmemesi ve de Irak ve Suriye, Yemen, Lübnan gibi ülkelerin iç işlerine karışmayı sürdürmesi’ halinde, Amerikan emperyalizminin İran’a daha ağır müeyyideler uygulamaya hazırlandığı anlaşılıyor. İran ise bu çalışmalara daha da hız vereceğini açıklıyor.

Öte yandan Rusya bile, Suriye’deki İran ve Hizbull.. güçlerinin de geri çekilmesini isteyerek, İran’ı  yalnız bırakabileceğin işaretlerini veriyor.  İran medyası şimdi bunun tedirginliğini yansıtıyor.

*

İlginçtir, bütün bunlar olur ve Tayyib Erdoğan, Amerika’nın İran aleyhindeki kararlarının yanlışlığını açıkça ifade ederken, İran’ın  önemli resmî ve yarı resmî yayın organlarında, Türkiye ve Erdoğan aleyhinde yayınlar yapılması, anlaşılması zor bir tavır..

 

*

Star

YAZIYA YORUM KAT

4 Yorum