1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÜRDÜN

  4. Ürdün'de Resmi Suriye Mülteci Kampı Açıldı
Ürdünde Resmi Suriye Mülteci Kampı Açıldı

Ürdün'de Resmi Suriye Mülteci Kampı Açıldı

Ürdün'e sığınmak zorunda kalan Suriyeliler için ilk resmi mülteci kampı açıldı.

30 Temmuz 2012 Pazartesi 16:49A+A-

Ürdün-Suriye sınırı yakınındaki El Zaatiri bölgesinde Suriyeli mülteciler için ilk kamp açıldı. Toplam 5800 dönümlük arazi üzerinde yer alan kampta şu anda 15 bin mülteciye yetecek kadar çadır kuruldu. İleride ise 113 bin mülteciye yetecek şekilde çadır eklenecek.

Mülteciler bu geceden itibaren biner kişilik gruplar halinde kampa nakledilecek. Kampta seyyar banyolar, büyük su depoları ve aydınlatma için elektrik jeneratörleri kuruldu.

Kamptaki 2000 çadır, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile Ürdün Haşimi Yardım Kuruluşu’nun ortak çalışması ile kuruldu.

Kampın sorunları arasında ise çöl bölgesinde yer alması ve aşırı toz kalkması yer alıyor. Bu nedenle mültecilerin bu bölgede kalmaya ikna edilmelerinin oldukça zor olduğuna işaret ediliyor.

Kampın açılışına BMMYK başkanı Andrew Harper, Dışişleri Bakanı Nasır Cevdet, İçişleri Bakanı Galip Ez Zegabi, Askeri Doğu Bölgesi komutanı İsmail Eş Shobaki ve güvenlik birimleri amirleriyle yerel yetkililer katıldı.

BMMYK temsilcisi Andrew Harper, kampın açılışı sırasında yaptığı konuşmasında şöyle dedi: ‘Yardıma ihtiyacı olan daha çok insan geleceğini tahmin ediyoruz.’

Ürdünlü yetkililer, Suriye’de ayaklanmaların başladığından beri Ürdün’e yaklaşık 130 bin Suriyeli’nin sığındığını açıklamıştı. Ürdünlü kaynakların ifadesine göre mültecilerin büyük kısmı kendi başlarına ya da İslami hayır kuruluşları aracılığıyla ya da geçtiğimiz yüzyılın seksenli yıllarında Hafız Esad’ın zulmünden kaçan Suriyeliler vasıtasıyla kalacak ev bulabildi.

Timeturk'te yer alan habere göre Suriye güçlerinin, mültecilerin geçişini engellemek için sınırın bazı kesimlerine mayın yerleştirmesi ve bazen de kaçan sivillerin üzerine ateş etmesi Ürdün’ü, sınırda silahlı kuvvet takviyesi yapmaya itti.

HABERE YORUM KAT